Kodro: Nije floskula, maštao sam o Bilbau, želja mi je tu i završiti karijeru

Napadač Athletic Bilbaa raspoložen stigao na okupljanje Zmajeva

Kodro: Nije floskula, maštao sam o Bilbau, želja mi je tu i završiti karijeru · Intervju

Oni koji ga poznaju još od perioda kada je u rodnom San Sebastianu neobavezno udarao loptu, tvrdili su da Kenan Kodro nikada neće biti sporan, čak i u trenucima kada ovom napadaču nije išlo najbolje u Mainzu, Kopenhagenu... Pustili su da vrijeme učini svoje, da se poklope koordinate sreće i sazrijevanja, a na kraju to su i dočekali.

I dok igrači uslijed loše minutaže pretežno odlaze u slabije klubove, Kodro je napravio transfer karijere, otišao je u kultni Athletic Bilbao za koji je prethodne sedmice postigao i prvi gol. I to protiv velikog Atletico Madrida (2:1).

Na prvi pogled sam transfer u Athletic Bilbao mnogima je bio čudan. Poznato je kako ovaj klub poštuje višedecenijski normativ da angažuje samo igrače rođene u Baskiji, a malo stariji ljubitelji nogometa na ovim prostorima sjetiće se da je Kenanov otac Meho Kodro upravo u toj regiji stekao slavu igrajući za Real Sociedad. Kako se tu i rodio, odrastao..., samim tim je stekao normu da kao "domaći" igrač zaduži opremu, a kakve nade Athletic Bilbao polaže u njega govori i to što je u ugovor ubačena otkupna klauzula od čak - 80.000.000 eura.

S obzirom da se i ovoga puta našao na popisu selektora reprezentacije BiH, iskoristili smo to kako bismo s Kodrom porazgovarali 'jedan na jedan', kako o nadolazećim kvalifikacijama, tako i o novom klubu, detaljima iz privatnog života... 

"Svako okupljanje za mene je posebno. Rođen sam u Španiji, tu sam odrastao, ali nikada nisam zaboravio odakle potičem i svaka utakmica u dresu BiH je posebna za mene. Sretan sam što mi je selektor ponovo ukazao povjerenje. Mislim da sam svojim radom pokazao da se na mene može računati, motiv mi je ogroman i jedva čekam da počnu kvalifikacije, da ponovo čujem onaj huk s tribina...", počeo je Kenan Kodro priču za SportSport.ba.

Prve utakmice su protiv Armenije i Grčke. Šta možemo očekivati?

"Po prirodi sam optimista. Pokazali smo u Ligi nacija da kao tim funkcionišemo dobro, vidjelo se to i po rezultatima, no kvalifikacije su sad nešto sasvim drugo. Dobro je što prve dvije utakmice igramo na domaćem terenu. Protiv Armenije smo favoriti, kvalitetniji smo, međutim ni oni nisu za podcijeniti i moramo ih maksimalno ozbiljno shvatiti. Sa Grčkom će biti već teže, znamo i samo koliko su 'prgavi', ali kao što sam rekao, optimističan sam. Vjerujem da ćemo odraditi posao najbolje što možemo i osvojiti maksimalan broj bodova iz ove dvije utakmice."

Atmosfera je, prema onome što se može vidjeti, na visokom nivou.

"Ma, svi smo k'o jedan. Stvarno sve funkcioniše besprijekorno i nadam se da će tako i ostati."

Na ovo okupljanje došli ste kao igrač Athletic Bilbaa. Malo ko je očekivao takav transfer, pogotovo nakon ne baš najbolje epizode u Kopenhagenu.

"Istina je da me nije išlo baš najbolje u Danskoj, da nisam mnogo igrao, ali, eto, srećom na kraju sam poslije svega završio u jednoj od najjačih liga. Athletic Bilbao je tražio novog napadača, procijenili su da im ja mogu pomoći i presretan sam što se na kraju sve završilo. Vratio sam se kući, u Baskiju, gdje sam prohodao, živio dugo, igrao nogomet... Znate i sami kakav je nivo ovo, nije nimalo lako, no vjerujem da ću se iskoristiti šansu i postati uskoro standardan igrač."

I prvijenac odmah protiv Atletico Madrida. Uz to ste i slavili.

"Prvi gol i odmah protiv Atletica, haha. Ne mogu opisati kako sam se osjećao kada sam vidio loptu u mreži. Velika stvar. Ali, najbitnije je da smo pobijedili i osvojili tri boda. Bit će, ako Bog da, toga još u narednom periodu."

Prepoznaju li vas navijači, vuku li za rukav?

"Pa, onako... Baskijci su inače temperamentni ljudi, u Bilbaou pretežno svi žive za nogomet i utakmice, tako da me svakako prepoznaju, ali sad da me vuku za rukav, i ne baš."

Za Athletic Bilbao ste navijali 'još od malena'?

"Ha, ha, ha... Obično to nogometaši govore kada dođu u jedan klub, ali vjerujte mi, ja jesam stvarno navijao za Athletic Bilbao. Igrati za taj klub je san svakom dječaku rođenom u Baskiji. Toliko su me u klubu dobro prihvatili da imam želju tu i završiti svoju karijeru. Želim se odužiti što je više moguće."

Koliko je teško nositi prezime Kodro u Španiji?

"Svi znamo da je otac Meho slavu stekao upravo u Španiji, da je igrao u jednoj Barceloni..., ali ja sam Kenan i imam svoj put. Svoju karijeru. Kada sam bio mlad često su nas uspoređivali, nekada mi je to i smetalo, međutim danas se na sve to više i ne obazirem, fokusiran sam isključivo na sebe. Ja sam ponosan što je moj otac Meho Kodro. On ovaj sport razumije i može mi pomoći u svakom trenutku. Dakle, odgovor je - nije teško."

Vezani ste mnogo za BiH, jedne prilike ste izjavili i da biste ovdje mogli živjeti nakon karijere.

"Kada sam na odmoru, često idem na različite destinacije, ali nigdje nije kao u mojoj BiH. Tek kada dođem u Blagaj, mogu reći da sam na odmoru, da sam potpuno opušten. Sjednem, čujem rijeku kako teče pored..., ma pravi raj... Zaboravim na sve drugo."

Pratite li nogomet u BiH, postoji li klub koji simpatišete?

"Cijenim otprilike sve klubove, ali Velež je Velež. Otac mi je prenio ljubav na taj klub. Evo, baš sada iščekujem ovaj derbi da vidim kako će proći protiv Olimpika. Volio bih da se Velež konačno vrati u Premijer ligu."

Potražite više informacija na temu La Liga:

Za kraj, kako izgledaju prioritetu Vašem životu?

"Samo da je porodica zdrava, sretna..., posebno to je bitno. Onda da nema povreda, nekih velikih briga, uglavnom to", istakao je 25-godišnji Kenan Kodro na kraju razgovora za SportSport.ba.

Promo

Top Komentari

big-boss
gospodin!
2 0
VELEZ
Dodji u velez moj keno za par godina cemo sa tobom igrat u Lige prvaka!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi