Koliko bi legendarni fudbaleri koštali na današnjem tržištu?
Foto: EPA

Da li bi Pele bio skuplji od Neymara?

Koliko bi legendarni fudbaleri koštali na današnjem tržištu?

Transferi fudbalera iz godine u godinu dostižu sve veće vrijednosti. "Osrednji" fudbaleri se prodaju za desetine miliona funti, dok oni koji važe za najbolje, poput Neymara, ostvaruju zaista astronomske transfere.

Upravo se zbog ovakve siutacije u fudbalu povlači se pitanje: Koliko bi onda neki od fudbalskih velikana, iz prošlih vremena, koštali na današnjem fudbalskom tržištu?

Na portalu GiffGaff su se potrudili da odgovore na ovo pitanje koristeći se statistikama iz igračkih dana legendarnih fudbalera upoređenima sa statistikama današnjih igrača. Uzeta je u obzir i starost igrača, odnosno dostignuća legendi do godine starosti današnjih fudbalera. Tako je npr. učinak legendarnog Pelea upoređen sa onim njegovog sunarodnjaka Neymara.

Pele - 351 milione funti. Ova cifra zvuči zaista nevjerovatno, ali legendarni Brazilac je sigurno jedan od najboljih fudbalera u historiji. Sama činjenica da je postigao 515 golova do 25 godine ga čini vrijednijim od Neymara.

Johan Cruyff - 242 miliona funti. Holandski "čarobnjak" je upoređen sa Arsenalovim Alexandreom Lacezetteom, a njegovi golovi postignuti do 26 godine i dvije Zlatne lopte bi ga činili zaista skupcjenim fudbalerom.

George Best - 157 miliona funti. Možda poređenje Besta sa Gylfijem Sigurdssonom i nije najpoštenije prema Islanđaninu, ali bivši as Manchester Uniteda je sigurno jedan od najboljih ikada.

Paolo Maldini - 111 miliona funti. Bez obzira s kime ga poredili legendarni Italijan bi sigurno danas vrijedio preko 100 miliona funti. Za potrebe svog "istraživanja" u Giffgaffu su ga uporedili sa Kyleom Walkerom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi