Koliko će Manchester City izgubiti novca ako ih izbace iz Lige prvaka?

UEFA ih proglasila krivim

Koliko će Manchester City izgubiti novca ako ih izbace iz Lige prvaka?

Endin Čaušević

UEFA je objavila danas da je Manchester City prekršio finansijski fair-play i da će zbog toga biti kažnjen, a postoji opcija čak da budu izbačeni iz Lige prvaka naredne sezone.

Istraga od strane UEFA-e pokrenuta je prije nekoliko mjeseci, a danas je objavljeno da je Manchester City kriv i da su imali finansijski neregularnosti u svom poslaovanju. Zaobilazili su pravila sa sponzorima koji su povezani s vlasnicima kluba s Etihada.

Prvak Engleske je čak pokušao da zaobiđe UEFA-ina pravila oko finansijskog fair-playja, a to bi ih moglo žestoko koštati. City bi naredne sezone mogao biti izbačen iz Lige prvaka što bi za njih sigurno bio veliki udarac.

Naravno, najveći udarac za City će biti što će ostati bez ogromne sume novca ako se ne budu takmičili u Ligi prvaka. Klubovi dobiju 15,25 miliona za učešće u grupnoj fazi, 2,7 miliona za svaku pobjedu, te 900.000 eura za remije.

City je ove sezone zaradio preko 50 miliona eura od Lige prvaka jer je došao do četvrtfinala što se dodatno još više plaća. Sigurno je da se na Etihadu nadaju da kazna neće biti tako žestoka i da će igrati Ligu prvaka naredne sezone.

Iz Cityja tvrde da su iznenađeni odlukom, te da su optužbe lažne

"Manchester City je razočaran, ali ne i iznenađenje iznenadnom odlukom o pokretanju postupka šefa Yvesa Letermea. Manchester City je uvjeren da će se stvari po nas na kraju pozivitno završiti", saopšteno je iz kluba.

Potražite više informacija na temu Premier league:

City također tvrdi da su sve optužbe o kršenju financijskog fair playa lažne i da su napravljeni ozbiljni propusti u istrazi protiv njih.

Engleski prvak je 2014. godine bio kažnjen sa gotovo 50 miliona funti i ogračinena im je potrošnja zbog kršenja financijskog fair playa, ali ova kazna bi sada sasvim sigurno mogla potresti fudbalski svijet.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi