Koliko je novca Grad Zagreb uložio da bi Dinamo danas bio to što jeste?

Odgovor je ponudio sam gradonačelnik...

Koliko je novca Grad Zagreb uložio da bi Dinamo danas bio to što jeste?

Dinamo krupnim koracima gazi ka evropskoj fudbalskoj eliti, a svu svoju moć je pokazao na otvaranju grupne faze Lige prvaka razbivši na Maksimiru Atalantu sa čak 4:0.

Nisu uspjesi Dinama, koji su posebno izraženi u proteklih par godina, došli slučajno. Bile su potrebne godine rada, strpljenja, ozbiljnosti, ali i ogromne količine novca.

Zagrebački Modri su početkom ovog vijeka bili u jako teškoj finansijskoj situaciji, dugovi su bili ogromni, ali se iz krize nekako izašlo. O tome kako su dugovi Dinama vraćeni ili otpisani vjerovatno bi mnogi u Hrvatskoj, a posebno navijači Hajduka, imali šta reći, ali o tome drugom prilikom.

Jasno je da je Dinamo u proteklih 25+ godina imao veliku podršku gradskih i državnih vlasti što je pomoglo zagrebačkom timu da se do danas razvije u toliko moćan klub da ljetos uspije odbiti sve napade i zadržati Danija Olma - a to sigurno nije ni lako ni jeftino.

Međutim, koliko je to novca uloženo u Dinamo od strane Grada Zagreba? Odgovor je ponudio sam gradonačelnik Milan Bandić.

Naravno, klub je svoju moć stekao i sosptevnim poslovanjem, posebno prodajom igrača, privlačenjem sponzora itd.

"Nije Dinamo slučajno uspio. Grad Zagreb je u 20 godina u njega uložio 550 miliona kuna. Treba ulagati u sport, prepoznati sport", izjavio je Bandić, a prenio Index.hr.

Dakle, po sopstvenom priznanju Milana Bandića Grad Zagreb je u posljednjih 20-ak godina u Dinamo uložio oko 150 miliona KM, a tu ne misli stati.

Bandić je, naime, ovu cifru spomenuo dok je govorio o projektu izgradnje novog stadiona Dinama.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Jedan od tri projekta je da krenemo u izgradnju Dinamovog stadiona na istom mjesto. Dok se usaglasimo oko nacionalnog stadiona, mi ćemo izgraditi Dinamov. Gradnja je dogovorena još prije 20 dana, nedostaje samo pečat", istakao je Bandić.

Inače, o gradnji novog stadiona Dinama odavno kruže različite glasine. Još uvijek nije poznato šta bi se u tom slučaju desilo sa Maksimirom, ali je predsjednik Dinama Mirko Barišić nedavno najavio da bi gradnja novog doma zagrebačkih Modrih mogla početi već 2021. godine...

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

amadeus21
to je 75.000km godisnje...koliko grad Sarajevo daje Zelji i Sarajevu?
0 9
predator23
nema smisla uspoređivati grad zagreb i sarajevo
6 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi