Koliko treneri u BiH vjeruju mladim fudbalerima, a koliko u Rumuniji?

Ko više forsira mlade igrače?

Koliko treneri u BiH vjeruju mladim fudbalerima, a koliko u Rumuniji?

A. Beganović

Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine u finišu kvalifikacija snage će između ostalog odmjeriti sa Rumunijom koja je u dosadašnjenm dijelu kvalifikacija jedina u Bosni i Hercegovini savladala izabranike Vinka Marinovića.

Rumunija se trenutno nalazi na 3. mjestu tabele Grupe 8 sa 12 osvojenih bodova i jedina je selekcija iz grupe koja još nije pretrpjela poraz.

Radi se o kvalitetnoj selekciji o čemu svjedoče i rezultati, a u Rumuniji s obzirom da u posljednjih nekoliko godina A selekcija ne postiže zavidne rezultate, mnogo pažnje posvećuju radu sa omladinskim selekcijama.

I ne posvećuje se pažnja "mladima" samo od strane Fudbalskog saveza Rumunije, nego u posljednje vrijeme i tamošnji klubovi sve više forsiraju mlade fudbalere.

Tako u svakom klubu, i to standardno, igra po nekoliko mladih igrača (rođeni 1996. i mlađi), a u proteklom kolu srušen je i jedan rekord o kojem se mnogo piše u rumunskim medijima.

Naime, čak 40 mladih igrača igralo je za klubove u prošlom kolu od čega je njih 26 bilo u prvom timu, a najviše ih je korisatio legendarni Gheorghe Hagi (sedam) koji s klupe predvodi Viitorul.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

S druge strane, u 6. kolu Premijer lige bh. stručnjaci su koristili usluge 28 mladih igrača. Od toga je 15 mladfig fudbalera bilo u prvom timu, dok je njih 13 čekalo priliku na klupi za rezervne igrače.

Najviše ih je počelo kod Mladosti (četiri) i Sarajeva (tri), dok recimo kod Širokog, Radnika, Krupe i Zrinjskog niti jedan nije bio u početnom timu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi