Koliko zarađuju sudije u najjačim evropskim ligama?

Sasvim "pristojna" primanja

Koliko zarađuju sudije u najjačim evropskim ligama?

Posao fudbalskog sudije svakako nije nimalo lagan. Svaka sudijska odluka pomno se analizira, često osuđuje, a rijetko pohvaljuje. Arbitri su konstantno "podu lupom" trenera, fudbalera i navijača, a njihov posao čini se nije olakšalo ni uvođenje nove video tehnologije (VAR).

Goal.com je zbog toga odlučio istražiti koliko novca sudije, u engleskoj Premier ligi, ali i drugim "elitnim" evropskim ligama naplaćuju za mukotrpni posao koji obavljaju.

Zavisi od nivoa takmičenja sudije u Engleskoj mogu zaraditi veoma malo ili sasvim pristojnu svotu novca.

Tako amaterske sudije u Engleskoj zarađuju od 20 do 40 funti po meču, dok oni na vrhunskom nivou (Premier liga) primaju regularne plate, ali naplaćuju i nadoknade za svaki meč na kojem sude.

Najbolje engleske sudije tako mogu zaraditi i do 70.000 funti (nešto manje od 80.000 eura) godišnje. Tako jedan vrhunski arbitar u Premier ligi ima godišnju platu koja seže od 38.500 do 42.000 funti (zavisno od iskustva), a svaki odsuđeni meč naplati oko 1150 funti.

Za razliku od Engleske, u ostalim evropskim ligama sudije nemaju stalnu platu, već se za njihove usluge plaća isključivo po meču. Najbolja primanja svakako imaju arbitri u španskoj La Ligi koji po meču zarađuju 5200 funti (oko 6000 eura).

Primanja fudbalskih sudija (po meču) u najboljim evropskim ligama:

Engleska - 1150 funti + redovna primanja
Španija - 5200 funti
Njemačka - 3150 funti
Italija - 3000 funti
Francuska - 2400 funti
Portugal - 1000 funti

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi