UEFA potvrdila domaćinstva finalnih utakmica: Najbolji fudbal se vraća na "zaboravljeni" stadion
FOTO: EPA

Borba za naslov u Konferencijskoj ligi

UEFA potvrdila domaćinstva finalnih utakmica: Najbolji fudbal se vraća na "zaboravljeni" stadion

Haris Zilić

UEFA je potvrdila dva domaćinstva finalne utakmice Konferencijske lige. U pitanju su finala 2024. i 2025. godine, a kroz ovo takmičenje za cilj imaju da promovišu gradove i stadione diljem Evrope.

Ono što je ranije bilo poznato, dobilo je zvaničnu ptovrdu. Novi stadion AEK-a u Atini ugostit će finalnu utakmicu naredne sezone. Tačnije u Atini ćemo dobiti osvajača Konferencijske lige za sezonu 2023/2024.

Nakon dosta razmišljanja i raznih prijedloga, UEFA je ozvaničila i domaćina finalne utakmice Konferencijske lige 2025. godine.

Finale Konferencijske lige u sezoni 2024/2025 igrat će se u Poljskoj, tačnije u Worclawu na stadionu Slaska, a taj meč na rasporedu je 28. maja 2025. godine.

Stadion u Atini zvaničnog naziva Agia Sophia ima kapacitet od 32.500 sjedćeih mjesta, a u planu je da u budućnosti bude i dom fudbalske reprezentacije Grčke.

Oglasi

Sa druge strane, stadion u Worclawu ima kapacitet 45.105 sjedećih mjesta i izgrađen je 2011. godine za potrebe EURO-a 2012. godine, gdje su odigrane i tri utakmice Evropskg prvenstva.

Arena Wroclaw kako je i zvanični naziv stadiona tako će biti i najveći stadion domaćin finalne utakmice u dosadašnjim izdanjima Konferencijske lige.

Prva dva finala odigrana su u Tirani i Pragu, a titule su osvajali Roma i West Ham.

Podsjetimo, finale UEFA konferencijske lige 2024. godine odigrat će se 29. maja u pomenutoj Atini.

Što se Konferencijske lige tiče, tri bh. kluba igrat će u pretkolima za ovo takmičenje predstojećeg ljeta.

Na teren će prvi 13. jula sarajevski klubovi. Željezničar će dočekati bjeloruski Dinamo Minsk, dok će Sarajevo u Gruziju kod Torpedo Kutaisija. Radi se o utakmicama prvog pretkola. Banjalučki Borac krenut će od drugog pretkola, a krajem jula i početkom augusta igrat će utakmice dvomeča protiv bečke Austrije.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Nadamo se da neće, ali i Zrinjski ima mogućnost da igra u drugom pretkolu Konferencijske lige i to ako ispadne u prvom pretkolu Lige prvaka. Protivnik Plemića u Ligi prvaka je Urartu iz Armenije, a ako ispadnu, izabranici Krunoslava Rendulića sastat će se s poraženim iz dvomeča Farul - Sheriff.

Top Komentari

Lukamarinsek
Dva finala konferencijske lige. Jedno u grčkoj drugo u Poljskoj.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi