Korać je prvi tri puta zaredom bio najbolji strijelac

U susretu Eurobasketu

Korać je prvi tri puta zaredom bio najbolji strijelac

M. Maksimović

Prvi košarkaš koji je tri puta zaredom bio najbolji strijelac Evropskih prvenstava zvao se Radivoj Korać. Jedan od najboljih sa prostora bivše Jugoslavije svih vremena. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno i to sa kakavim prosjekom. od 32.7 poena po utakmici.

1959. godine je na Eurobasketu imao prosjek od 28.1 poen po utakmici, dvije godine kasnije je bio MVP i najbolji strijelac (24.0), dok je 1961. godine na domaćem parketu stao na 26.6 poena. Popularni "Žučko" će ostati upamećen kao igrač koji je imao poseban stil šutiranja slobodnih bacanja. Onako rekli bi smo dječiji, sa dvije ruke odozdo, držeći loptu prije šuta neposredno iznad terena.

Igrao je za OKK Beograd, Liege i Padovu. Volio je muziku, pa su se zahvaljujući njemu Beatlesi prvi put "zavrtili" na Radio Beogradu. Prilikom jednog gostovanja na televiziji u Belgiji, u studiu je šutirao slobodna bacanja, pogodio je svih 100. Odbio je Crvenu Zvezdu, imao je poziv legendarnih Harlem Globetrotters. 2. juna 1969. u 30. godini, Korać je poginuo u saobraćajnoj nesreći nedaleko od Sarajeva vraćajući se sa prijateljske utakmice BiH - Jugoslavija. Žurio je na predstavu "Kosa"u Ateljeu 212.

Od 1971.godine FIBA je ustanovila takmičenje koje se zvalo Kup Radivoja Koraća. U Srbiji je Kup preimenovan u Kup Radivoja Koraća, dok i danas neki klubovi nose ime po ovom legendarnom igraču koji je primljen u FIBA-inu Kuću slavnih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.