Trener FK Željezničar za SportSport.ba

Kostić: Prvenstvo je dugo, moramo smiriti glave

Krajem mjeseca maja za novog šefa stručnog štaba FK Željezničar je imenovan Miloš Kostić. 

Slovenački stručnjak je u najtrofejniji bh. klub došao s namjerom da nakon tri sezone vrati titulu na Grbavici, a o samim pripremama, očekivanjima od naredne sezone i drugim temama govorio je u razgovoru za SportSport.ba.

"Igrači su stvarno dobro odradili pripreme, bilo je puno zalaganja. Svi znamo da pripreme nisu prijatan dio za igrače, ali bilo je puno rada, dobrih stvari i svi igrači su u startu opravdali očekivanja. S tim igračima ćemo krenuti u novu sezonu i vjerujem da su sposobni da odgovore na zadatke."

Kostić je dodao da je povremeno ranije pratio Premijer ligu BiH, a osvrnuo se i na pripremne utakmice sa bh. klubovima u kojima njegov tim nije ostvario pobjedu.

"Pratio sam derbije, međunarodne utakmice... Ove prve pripremne utakmice koje su bile ranije poslužile su isključivo za selektiranje, tako da tu nije bilo ocjene koliko i šta. Vidjeli ste u ovoj zadnjoj utakmici da je Metalleghe iz Jajca dosta čvrst i stabilan, i mislim da je dosta ekipa iz BiH na tom nivou. Neće nam biti lako, svi se spremaju, treniraju, ali mi znamo šta nam je činiti. Vjerujem da će na kraju presuditi naš kvalitet."

Trener Željezničara je na pripremama uigravao sistem 4-4-2 koji se dugo nije igrao na Grbavici. Vjeruje da će uroditi plodom. 

"Da pitate igrače, svaki bi imao svoj sistem, kao i navijači. Igrači su se dobro adaptirali na zahtjeve koje ja sa svojim stručnim štabom hoću i mislim da neće biti problem. Mislim da igrači već polako shvataju šta se od njih traže i mislim da će to biti u redu." 

Postoji li neki rezervni sistem, da li će se Željezničar prilagođavati protivniku ili će biti suprotno?

"Protivnik bi se trebao prilagođavati nama. Mi sigurno imamo i B varijantu, ali ne bih sad o tome. Svaka ekipa ima rezervni sistem, za sada se spremamo da igramo u formaciji 4-4-2."

Na prvoj konferenciji za medije najavljena je titula, a Kostić ne krije da mu to stvara pritisak. 

"Svaki trener u Željezničar ima pritisak, jer to je klub koji se u svakoj sezoni bori za titulu. Ako bih rekao da nema pritiska, to bi bila laž. Pritisak je samo pozitivan impuls koji tjera mene i igrače da dajemo maksimum. Bez toga ne možemo na kraju da se radujemo. Svi navijači zaslužuju da taj pozitivan pritisak prenesemo na teren i da odigramo dobre utakmice."

Prvo kolo donosi derbi sa Sarajevom. Sa kvalitetom protivnika je, kako kaže, upoznat. 

"U ovom pripremnom periodu skautirali smo njihove utakmice. Mislim da imamo potrebne informacije i da ćemo spremni dočekujemo Sarajevo", kazao je Kostić i za kraj dodao:

"Utakmica sa Sarajevom donosi tri boda. Prvenstvo je dugo, ali dobro ga je započeti pobjedom, pogotovo ako je to derbi. Znam da su igrači toga svjesni i trebamo da smirimo glave, da uđemo u utakmicu maksimalno koncentrisani i odigramo najbolje što možemo."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kostić je prije epizode u Željezničaru samostalno vodio Krku, a kao pomoćnik radio je u Crvenoj zvezdi u belgijskom Lierseu. Također vodio je i kadetsku reprezentaciju Slovenije. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi