Kraj za Sloveniju, Latvija u četvrtfinalu

Eurobasket, nokaut faza u Lilleu

Kraj za Sloveniju, Latvija u četvrtfinalu

Edmir Škorić

Latvija je prvi četvrtfinalist Eurobasketa nakon što je danas u Lilleu sa 73:66 porazila Sloveniju.

Iako se uloga favorita prepustila Slovencima, bilo je jasno da se i Latvijce puno toga pita. U jednoj dobroj i tvrdoj utakmici ipak je Latvija uspjela da izbori četvrtinale i to boljom igrom u drugom dijelu.

Igrala se egal utakmica u prvoj dionici, koja je završena rezultatom 20:20, u jednom trenutku druge dionice Latvija je imala plus sedam (36:29), ali je na poluvremenu rezultat glasio 42:40.

Slovenci su uvijek bili u minusu u drugom dijelu, mada su krajem treće četvrtine došli na poen zaostatka (53:52). 

Latvijci su ubacili u brzine više u posljednjem periodu igre, stigli su do dvocifrene prednosti (67:57) i do kraja su uspjeli da sačuvaju vodstvo i ostvare pobjedu vrijednu četvrtfinala Evropskog prvenstva.

Latviji žrijeb nije baš povoljan, pošto će se za polufinale boriti vjerovatno s Francuskom, domaćom selekcijom koja kasnije igra protiv Turske. Taj meč na programu je od 21 sat.

Strelnieks je vodio Latviju do pobjede sa 17 poena, šest skokova i osam asistencija, dok je Berzins ubacio 13 poena uz šest skokova i tri asistencije. Zoran Dragić je bio daleko najbolji u timu Slovenije sa 17 poena, niko više od njegovih saigrača nije ubio dvocifren broj poena.

Eurobasket, osmina finala:
Latvija - Slovenija 73:66 (20:20, 22:20, 13:12, 18:14)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.