Kreće lov na Porto

Liga Sagres

Kreće lov na Porto

Ovog vikenda počinje i po mnogima najjača europska liga, ako ne računamo lige petice, naravno. Portugalska Liga Sagres biće čini se nikad jača. Dva najveća rivala Portu, Benfica i Sporting su se dobro pojačali kako bi skinuli s trona najvećeg rivala.

Kao i svake godine u Portugalu postoje samo tri favorita za naslov, Porto, Benfica i Sporting, dok su Braga, Guimaraes, Leiria i Nacional kandidati za plasman u ligu Europe. Kao i uvijek, tako i ove godine, stabilni prvoligaši, koji nemaju nekih šansi da se nađu u eurokupovima, a nemaju velikih briga oko opstanka u društvu najboljih su Belenenses, Pacos Ferreira, Setubal, Maritimo  i Academica, dok su glavni kandidati za borbu za opstanak momčadi Leixoesa, Navala, Rio Avea i Olhanensea.  

Porto je posljednjih godina najbolji portugalski klub, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. Osvojili su posljednje četiri titule u Portugalu, dok su u posljednjih sedam godina čak šest puta bili prvaci svoje zemlje. Porto je inače drugi po veličini portugalski klub, odmah iza Benfice, koja im je ujedno i najveći rival. I ove godine nije ništa novo.

Porto je glavni favorit za petu uzastopnu titulu prvaka Portugala. Iako su izgubili tri izuzetno važna igrača iz prošle sezone, Lisandra Lopeza i Alya Cissokha, koji su otišli u Lyon, te kreatora igre Lucha Gonzaleza, koji će naredne sezone nositi dres Olimpiquea iz Marseillea, Porto je doveo nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača, koji će biti dostojne zamjene za otišle igrače. Najveća pojačanja su ipak ostanak na klupi trenera Jesualda Ferreire, te štopera Bruna Alvesa, koji je imao ponude Barcelone i Reala.

Na golu je još uvijek odlični Helton, dok odbranom komanduju Bruno Alves i Ronaldo, a po bokovima će probijati Fucile i Sapunaru. Vezni red je bio i ostao najjače oružje tima sa Dragaoa. Pored odličnih Raula Meirelesa, Freddya Guarina i Mariana Gonzaleza, u klub su stigla četvorica Južnoamerikanaca, koji će igri dati poseban štih. Iz Olympiakosa je stigao odlični argentinski dešnjak Fernando Belluschi, koji je bio jedan od najboljih igrača grčkog tima prošle sezone.

Urugvajac Alvaro Pereira je stigao iz rumunjskog Cluja, dok su iz Argentine stigla dvojica mladih veznjaka, Sebastian Prediger iz Colona, te Hernan Valeri iz Lanusa, koji je prošle sezone izabran u tim prvenstva argentinske Clausure. Za golove će biti zadužen Hulk, a pojačanje je dobio u liku Falcaoa Garcie, koji je stigao iz River Platea. Porto prema popisu igrača nije ništa lošiji u odnosu na prošlu sezonu.

Benfica će pokušati prekinuti četverogodišnji niz Porta i konačno uzeti titulu. Prošle sezone su razočaravajuće zauzeli tek treće mjesto, a ceh je platio španski stručnjak na klupi Quique Flores, kojeg je zamijenio Jorge Isusa, koji će imati težak zadatak da u vitrine kluba donese 24. titulu prvaka Portugala.

Od igrača iz prošle sezone nema Reyesa, koji se vratio u Atletico Madrid, te Grka Katsouranisa. Od novih igrača tu su Javier Saviola i Javi Garcia, koji su stigli iz madridskog Reala, zatim Keirrison, koji je stigao na posudbu iz Barcelone, te odlični ljievi bek pristigao iz Brage Cesar Peixoto. U klubu je ostao argentinski dvojac Angel Di Maria i Pablo Aimar, a ostao je i napadački tandem Nuno Gomes i paragvajski napadač Oscar Cardozo, koji je prošle sezone bio prvi strijelac kluba sa 18 golova.

Treći kandidat za naslov lisabonski Sporting nije puno mjenjao tim. Ostao je trener Paulo Bento, kao i najbolji igrači Joao Moutinho, Miguel Veloso, Liedson, Rochemback, Anderson i Helder Postiga. Na Luz su stigli čileanski veznjak Matias Fernandez iz Villarreala, te ekvadorski napadač Felipe Caicedo iz Manchester Citya. Sporting ima odličan napad i vezni red, ali imaju dosta problena u odbrani, što ih je i prošle sezone koštalo titulu, a neće vjerovatno biti bolje ni ove godine.

Braga je zadržala skoro sve važne igrače iz prošle sezone, a došao je odlični veznjak Hugo Viana iz Valencie, tako da će oni vjerovatno biti najbolji klub izvan velike trojke. Ostali nemaju nikakvih šansi da se uguraju među tri najbolja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.