Kriza već uzima maha: Bivši klub nekolicine bh. fudbalera objavio bankrot!

Ima li šanse za spas?

Kriza već uzima maha: Bivši klub nekolicine bh. fudbalera objavio bankrot!

Teme:

Manje-više svima postaje jasno da će kriza izazvana globalnom pandemijom novog koronavirusa imati ogromne posljedice na svjetsku ekonomiju.

Ni fudbal nije siguran, pogotovo oni nešto manji klubovi. Bogati će se snaći, ali manji već sada ne znaju šta da rade bez novca od prenosa, ulaznica itd.

Mnogi su najavili bankrote svojih klubova ukoliko se svijet brzo ponovo ne pokrene, a sada iz Slovačke stižu vijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalazi Žilina.

Žilina, višestruki prvak Slovačke i tim koji se u trenutku prekida takmičenja nalazio na drugoj poziciji Fortuna lige, je danas objavio bankrot.

"Fudbalski klub MŠK Žilina nema samo bogatu tradiciju već je i jedan od najuspješnijih slovačkih klubova u novijoj historiji. Naša dugoračna strategija je razvijanje mladih igrača do tačke kada oni mogu živjeti od fudbala... Život u trenutna, nepredvidiva situacija su nas doveli do toga da fudbal i zabavu moramo ostaviti po strani, dok zdravlje i borba za život onih najranjivijih mora biti apsolutni prioritet svih nas. Kao što je trenutna situacija uticala na čitavo društvo, uticala je i na poslovanje sportskih klubova, uključujući i MŠK Žilina", stoji između ostalog u saopštenju Žiline.

Žilina većinu novca zarađuje od transfera, ali zbog novonastale situacije nije u mogućnosti naplatiti kompletnu cifru od posljednjeg velikog transfera, a čelnici kluba predviđaju da poslovanja na ljetnom prelaznom roku neće ni biti.

Sada u Žilini pokušavaju spasiti svoje uposlenike, trenere i osoblje i to kroz pregovore o smanjenju plata. Problem pravi i činjenica da su mnogi uposlenici "poslani kući" jer je omladinski pogon Žiline zatvoren.

Zbog svega, žilina je odlučila objaviti bankrot i sada će pravnim metodama pokušati rasporediti resurse kako bi se klub, koji je očigledno dotakao dno, pokušao spasiti potpunog gašenja.

Potražite više informacija na temu Fortuna liga:

Bankrot stupa na snagu od 1. aprila.

Inače, Žilina je klub za koji je u proteklom periodu nastupao i značajan broj bh. fudbalera poput Eldara Hasanovića, Nermina Haskića, Semira Kerle, Admira Vladavića i Velimira Vidića.

Top Komentari

Arnel925
Oni su već bili u krizi corona je samo ubrzala proces
1 0
Adnanos
Prije nego nazovete ovo pandemijom prvo se dobro infomisite. Mozete prvo pogledati intervju sa Dr. med. Claus Köhnlein -om na youtube, ima sa prevodom pa onda nastavit citat dalje.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi