Rusi pišu o bivšem bh. premijerligašu: Impresionirani su stadionom u nestvarno lijepom krajoliku

Tamo se igra iz gušta

Rusi pišu o bivšem bh. premijerligašu: Impresionirani su stadionom u nestvarno lijepom krajoliku

E. Škorić

Postoje veliki i glamurozni stadioni na svijetu kojima se divimo što zbog kapaciteta, što zbog samog izgleda, što zbog činjenice da na njima igraju ili su igrali neki najveći nogometni majstori.

Naravno, tu su slavna brazilska Maracana, tu je Nou Camp, Santiago Bernabeu, Anfield, Old Trafford, Bombonera, Park Prinčeva, Monumental... Sve su to stadioni o kojima mnogo znamo, kao i o klubovima ili reprezentacijama koje igraju na istima.

No, nogomet je nekad čaroban i za "sriću je potrebno malo". Tako ugledni ruski sportski sajt Sports.ru donosi pregled niželigaških terena koji su na neki način posebni, uglavnom zbog mjesta na kojem su smješteni.

Na tim se mjestima uglavnom "merači", ljudi obično dolaze da "odmore mozak" i rezultati su katkad najmanje važni. To je prosto jedna vrsta piknika vikendom gdje se okupe prijatelji i uživaju uz roštilj i pivo.

Sports. ru je tako pisao o stadionu niželigaša iz Cottbusa "SV Eiche". Na istoku Njemačke smješten je grad koji "pozdravlja Njemačku prvim zrakama sunca".

Zaštićeno područje Spreewald, gdje se nalazi Cottbus, poznato je po obilju sunčanih dana, ugodnoj klimi i iznenađujuće čistom zraku. Iz Berlina se vozom u ovo mjesto stiže za samo sat i pol.

Oglasi

Lokalni nogometni klub SV Eiche Branitz eV nalazi se u području Branitza. Klub je stekao nacionalnu važnost kada se prva ženska nogometna momčad kvalificirala za Njemački kup u sezoni 1991./92.

Klub je osnovan 12. juna 1902. godine kao gimnastički klub Branitz, a 1927. godine prvi je put nastupio na nogometnim utakmicama. Nažalost, sada više nema ženske ekipe, a muška nastupa u regionalnoj Oberligi Niederlausitz.

Naravno, nogometni spektakli u ovom malom mjestu su nezamislivi bez dobre klope i malo pića...

Oglasi

Ruski sajt se osvrnuo i na jednog bivšeg bh. premijerligaša, a radi se o FK Krupa, ekipi koja se sada takmiči u Prvoj ligi Republici Srpske.

"Krupa je bosanskohercegovački nogometni klub iz sela Krupa na Vrbasu, općina Banja Luka. Selo je ime dobilo vrlo jednostavno: rijeka Vrbas na svom putu prolazi kroz mnoge oborine", piše Sports.ru.

"Dvadeset pet kilometara od Banje Luke izbija iz još jednog kanjona i, nakon što se nakratko smiri, širi se ravnicom. Ovdje se Vrbas susreće s drugom rijekom, Krupom. Na ušću dvije rijeke nalazi se selo koje se doslovno zove Krupa na Vrbasu. FK Krupa je osnovan 1983. godine. Tokom rata u BiH klub je privremeno prestao postojati, ali je od 1996. oživio i nastavio igrati. U sezoni 2015/16 uspjeli su ući u Premijer ligu, ali danas su ponovo u Prvoj ligi RS", navodi se na stranici ruskog medija.

Oglasi

Uz tekst su priložene i fotografije kako bi se čitaocima tog portala pobliže dočarao stadion i samo mjesto Krupa na Vrbasu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Top Komentari

HerrOttoFlick1921
Koga boli q.. sta agresori pisu.
7 4
Samir55
Vrijedno je spomenuti da je ovaj fudbalski klub igrao u finalu kupa BiH 2018.godine, a ja ni nakon skoro dvije godine nisam saznao zasto je FK Krupa ispala u sezoni 2020/21 iako su zavrsili na 10.mjestu, a bijeljinski Radnik je bio 11ti i trebalo je da oni napuste premijer ligu BiH. Bio bih veoma zahvalan ako bi mi neko dao odgovor na ovo pitanje.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije