Promjene u formatu Kupa BiH

U četvrtfinalu sada dvije utakmice

Promjene u formatu Kupa BiH · Saznajemo

E. Škorić

Na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH napravljene su određene promjene u pravilima.

Članovi Izvršnog odbora odredili su početak i kraj nove sezone Premijer lige BiH, promijenjeno je pravilo o "zaštićenom godištu", ukinuto pravo da gol u gostim vrijedi duplo u međusobnim omjerima, ali i došlo je do promjena u samom formatu Kupa BiH.

U šesnaestini i osmini finala Kupa igrat će se samo jedna utakmica, dok će se u četvrtfinalu i polufinalu igrati revanši. Do sada je bio slučaj da se i u četvrtfinalu igra jedna utakmica, no od naredne sezone će se kroz dvomeč tražiti plasman u polufinale.

Finale će se, kao što je to bio slučaj ove sezone, igrati samo jedna utakmica. Naknadno će biti određeno mjesto odigravanja tog finala, ali je jasno da će se igrati 90 minuta, a u slučaju da ne bude pobjednika, izvodit će se penali.

Podsjećamo da je u srijedu Sarajevo osvojilo Kup nakon što je 90 minuta završeno rezultatom 0:0, ali je Bordo tim bio uspješniji u izvođenju penala.

Finale Kupa za sezonu 2021/22 igrat će se 19. maja, dok će zadnje kolo Premijer lige bit iodigrano 29. maja 2022. godine.

Oglasi

Kada počinje, a kada završava nova sezona Premijer lige?

Sezona u Premijer ligi naše zemlje završava u nedjelju.

Nova počinje veoma brzo, tačnije 17.07, a kako saznaje SportSport.ba. određenik je i kalendar takmičenja.

U prvom dijelu sezone se igra 19 kola, posljednje je 4.-5. decembra 2021. godine.

Nastavak sezone zakazan je za 26. februar naredne godine, a posljednje kolo u sezoni igra se 29. maja 2022. godine..

Deset dana ranije, tačnije 19. maja igra se finale Kupa naše zemlje.

Oglasi

Podsjetimo, kako je SportSport.ba i najavio, jučer je na sjednici IO NS BiH izglasana i promjena po pitanju pravila zaštićenog godišta, odnosno umjesto četiri u zapisniku, od naredne sezone klubovi će u početnih 11 morati imati dvojicu igrača ispod 21 godine.

Treba svakako istaći da će jedan od dva mlada igrača morati da bude konstantno u igri i na ovaj način je NSBiH otvorio vrata dodatnom razvoju mladih fudbalera u bh. klubovima.

U ovoj sezoni važilo je pravilo da u zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje četvoricu igrača "zaštićenog godišta", ali već od naredne sezone to "pravilo" će biti promijenjeno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svakako da će usvajanje ovog prijedloga biti od velike koristi za razvoj mladih igrača, a u bliskoj budućnosti bi od istog koristi mogle imati i reprezentativne selekcije.

U nrednim godinama svakako treba očekivati dodatne promjene pravila i još dodatnog prostora za mlade fudbalere. Ovo bi trebao samo biti početak promjena unutar bh. fudbala u kojem bi mladi igrači trebali imati mnogo više prostora za igru.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Iziksaudvicu
Vratite opet u finalu kupa 2 utakmice hahaha
7 2
Gvardijan
Nadam se da ce se slijedece Finale Kupa BiH igrati na nekom od stadiona a ne kao ove godine u trening centru.Ovogodisnje je bilo ponizavanje finala jednog za fudbal ipak jednog vaznog takmicenja bez obzira ko bude igrao u njemu.
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi