Filmska priča iz svijeta fudbala: Na utakmicu Kupa putovat će preko 30.000 km

Avanturistička epizoda

Filmska priča iz svijeta fudbala: Na utakmicu Kupa putovat će preko 30.000 km

Haris Zilić

Zanimljiva i pomalo nevjerovatna priča nam stiže iz fudbalskog svijeta, a svjedočit ćemo u novembru ove godine kada na rasporedu bude veoma zanimljiva utakmica. US Thionville i Hienghene Sport odigrat će 18. novembra svoj meč prve runde Kupa Francuske.

Dva tima za vjerovatno niste čuli, počinju svoj Kup put od samog početka gdje i ostali niželigaši.

US Thionville je član National 3 lige, odnosno petog ranga fudbala u Francuskoj koji je amaterski, a pazite ovo, Hienghene Sport je tim iz Nove Kaledonije, državice iz Okeanije.

Kako tim iz Nove Kaledonije igra Kup Francuske?

Ovaj odgovor je jednostavan. Fudbalski savze Francuske je dozvolio da se u Kup uključe ekipe iz Nove Kaledonije jer ova država ima status "collective specifirque", odosno, riječ je o posebnom statusu u sklopu Francuske.

Oglasi

Godine 2014. u Novoj Kaledoniji održao se lokalni referendum kojim se namjeravalo odlučiti hoće li Nova Kaledonija postati samostalna država ili će ostati u državnoj zajednici s Francuskom. Referendum je propao te je Nova Kaledonija i dalje u državnoj zajednici s Francuskom.

Prema navedenom klubovi iz Nove Kaledonije imaju pravo nastupa u Kupu Francuske što recimo stvara ogromne probleme ekipama koj u žrijebu dobiju tim iz Nove Kaledonije.

Tako će amaterska ekipa US Thionville putovati u goste u Novu Kaledoniju ekipi Hienghene Sporta jer je žrijebom odlučeno da tima iz Nove Kaledonije bude domaćin. Dakle, amaterski francuski klub će zbog utakmice Kupa Francuske putovati preko 30.000 kiloemtara.

Tačnije od Thonvillea do Nove Kaledonije je udaljenost od 16.315 km, dakle u dva smjera to je 32.530 km!

Opis nije dostupan.

Oglasi

Ovo je naravno najduži put jedne ekipe u sklopu nacionalnih takmičenja, ali vjerovatno i najdruži put za jedan fudbalski tim kroz historiju.

Da stvar bude teža, riječ je o francuskom amaterskom petoligašu koji će morati skoro sva sredstva iz godišnjeg budžeta usmjeriti na putovanje na jednu utakmicu Kupa.

Nema sumnje da je ova utakmica izazvala dosta pažnje, a ovo je i dobra podloga za filmsku priču.

Dva tima za koja vjerovatno ne znaju ni najveći zaljubljenici fudbala imaju svojih pet minuta slave.

Fudbalski savez Francuske je čak imao i ideje da klubovi iz Nove Kaledonije Kup utakmice igraju u nekom francuskom gradu gdje bi ujedno boravili nekoliko dana, odradili treninge, kampove, ali u Novoj Kaledoniji ne žele da čuju za tu ideju. Na svom terenu žele igrati utakmice Kupa Francuske.

Naravno, ako Hienghene Sport izbori plasman u drugu rundu Kupa, a žrijeb ga spoji sa nekom ekipom iz Francuske, onda i njih čeka jedan dalek i nevjerovatan put.

U narednim danima US Thionville bi trebao predstaviti cijeli plan putovanja i jednu avanturističku epizodu za ovaj mali klub. Možemo slobodno reći s kraja na kraj svijeta.

Top Komentari

Drakula
Bzs. Jel drzava financira putovanje
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi