Historijski dan u Barceloni - pao je potpis s klauzulom od milijardu eura

Ovaj klinac je budućnost kluba

Historijski dan u Barceloni - pao je potpis s klauzulom od milijardu eura

Edmir Škorić

Supertalentovani mladi fudbaler Barcelone Lamine Yamal (16) produžio je ugovor s katalonskim klubom na još tri godine.

Barcelona je vezala mladu zvijezdu trogodišnjim ugovorom, ali sa jasnim planom da mu ponudi mnogo bolje uslove kada napuni 18 godina.

Klub je najavio da će ga novi ugovor zadržati u klubu do 30. juna 2026. godine . Yamalov novi ugovor ima otkupnu klauzulu postavljenu na milijardu eura.

Šesnaestogodišnji krilni fudbaler se ove sezone probio u prvi tim i postao čest starter aktuelnog prvaka Španije. Xavi Hernandez je imenovao Yamala u timu ispred Ferrana Torresa za utakmicu prošlog vikenda protiv Seville i on je bio ključan za postizanje jedinog gola na utakmici.

Yamal je debitovao u Barceloni sa samo 15 godina, devet mjeseci i 16 dana i najmlađa je osoba koja je igrala i zabijala za reprezentaciju Španije.

Oglasi

Zašto je klauzula o oslobađanju Lamine Yamala tako visoka?

U pokušaju da zaštiti svoje najvrednije mlade igrače, Barcelona je posljednjih godina često uključivala prevelike otpuštajuće klauzule u ugovore sa talentovanim igračima.

Ove klauzule, poznate i kao otkupne klauzule, su unaprijed dogovoreni iznos transfera za koji klub mora dozvoliti igraču da ode ako dođe takva ponuda.

Ovi ugovoreni iznosi su obično izuzetno visoki da bi se odbili interesi rivalskih klubova, ali to ne funkcioniše uvijek. 2017. godine Barselona je izgubila Neymara od PSG-a nakon što je francuski klub ponudio rekordnu ponudu od 222 miliona eura za Brazilca.

Barcelona se nada da će sa klauzulom od milijardu eura odbiti druge klubove i da će Yamala imati samo za sebe u budućnosti, a s obzirom na to kako ovaj dečko igra, to će definitivno biti najbolja stvar za Katalonce.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Lamine je trebao biti slobodan 30. juna 2024., ali je Jorge Mendes već obećao Barci da će njegov klijent nastaviti kao igrač Barce. Superagent je održao svoju riječ iako je imao dosta ponuda za talentovanog krilnog fudbalera.

Očekuje se da će Yamal kada navrši 18 godina potpisati još jedan ugovor s Barcom i to do 2030. godine, a tada će njegova plata biti mnogo veća od trenutne i dobit će razne benefite od kluba.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi