Laporteov transfer spasio francuskog niželigaša od bankrota

"Sudbina je pokucala na naša vrata"

Laporteov transfer spasio francuskog niželigaša od bankrota

Endin Čaušević

Francuski fudbaler Aymeric Laporte u januarskom prelaznom roku napustio je Athletic Bilbao i karijeru je odlučio nastaviti u Manchester Cityju i tako je postao najskuplje pojačanje u historiji kluba sa Etihada.

Ovaj 23-godišnji defanzivac već nekoliko sezona pruža sjajne partije u dresu Bilbaa i često se povezivao sa evropskim velikanima, a na kraju je izabrao City. Klub s Etihada platio je Laportea čak 57 miliona funti što je najskuplji transfer u historiji Manchester Cityja.

U međuvremenu Bilbao je potrošio pola od tog novca na dovođenje Iniga Martineza koji bi trebao biti zamjena za ovog igrača. Također, 1% od transfera dobio je i Sporting Union of Agen klub u kojem je ponikao Laporte.

Malo ko je čuo za ovaj klub koji se takmiči u osmom rangu francuskog fudbala, ali zarađeni novac ih je spasio. Sporting Union of Agen je bio na rubu bankrota, no onda se ostvario transfer Laportea od čega je ovaj mali francuski klub zaradio čak 650.000 eura što je za njih bilo nezamislivo.

Zamjenik predsjednika ovog kluba Jean.Claude Brunel izjavio je da je ovo najbolji novogodišnji poklon za Sporting, te da su svi problemi sada riješeni. Koliko je to velika suma novca za njih najbolje pokazuje činjenica da imaju pet puta više novca nego što im iznosi godišnji budžet.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Sudbina je pokucala na naša vrata. Desilo se kada niko nije očekivao i to je najljepša nagrada za naš trud. Bili smo pred gašenjem i bankrotom, ali sada možemo raditi punom parom", rekao je Brunel.

Laporte je u Sporting Union of Agen došao kada je imao tek šest godina i bio je član ovog kluba sve do 2009. godine. Tada su čelnici Athletic Bilbaa odlučili da ga dovedu i nisu se pokajali. Za Baskijce je debitovao prije šest godina.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi