Za samo 16 sekundi igre lobovao Peruzzija: "Moj gol nisu ni vidjeli, išli su u toalet ili po pivo"

Jedan od najikonskijih trenutaka Lige prvaka

Za samo 16 sekundi igre lobovao Peruzzija: "Moj gol nisu ni vidjeli, išli su u toalet ili po pivo"

E. Škorić

Na dan finala Lige prvaka između Liverpoola i Real Madridu bit će tačno 25 godina od jednog od najneobičnijih golova u Ligi prvaka.

Bit će to godišnjica majstorije tada mladog 20-godišnjeg nogometaša dortmundske Borussije, Larsa Rickena, koji je zatresao mrežu Juventusa samo nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru. Taj meč na kraju je Borussia dobila s 3:1, a Ricken postao vođa dortmundskog tima i jedna od glavnih zvijezda.

Pitali su Rickena, 25 godina kasnije, ko je postigao najveći pogodak u povijesti finala Lige prvaka? Gareth Bale, Zinedine Zidane ili pak on sam.

"Vau, na to je teško odgovoriti, to su sve prekrasni golovi, ali ipak bih istakao svoj jer je meni naravno najbliži i najdraži. Bio je to vrhunac moje karijere", rekao je Ricken.

Kada se spomene njegovo ime, mnogi se ili sjete tog gola ili činjenice da zbog niza povreda do kraja nije ostvarena karijera jednog velikog talenta.

"Mislim da je ljudima u vezi mene prvo padne na pamet moj gol u finalu 1997. godine. Ali ima puno ljudi koji to uopće nisu ni vidjeli jer su mislili: 'Dobro, 71. je minuta , dolaze zamjene, pa sad mogu u toalet ili uzeti još jedno pivo', a onda sam ja ušao i zabio... Čak i iz perspektive svih ovih godina, vidim emocije koje ovaj gol izaziva kod naših navijača".

Oglasi

On je sa samo 17 godinama postao profesionalni nogometaš i to je u ono vrijeme bilo baš čudno, ali danas je to postalo normalno jer u tim godinama se uveliko debituje i igra profesionalni nogomet. Šta se to promijenilo?

"Mladi, talentovani igrači sada imaju mnogo prije takve prilike. Na primjer, odigrao sam svoju prvu međunarodnu utakmicu nakon što sam s Dortmundom osvojio dva naslova prvaka i Ligu prvaka. U to vrijeme nije bila velika potražnja za mladim igračima. 1996. godine, godinu dana prije naše pobjede u Ligi prvaka, Njemačka je reprezentacija postala prvak Evrope u Engleskoj, s nogometašima poput Stefana Kuntza, Jürgena Klinsmanna, Olivera Bierhoffa, ali mogao bih spomenuti i Dietera Eiltsa. Kad imaš takve igrače, ne trebaju ti mladi. Danas, ako postoji talentovani igrač koji, a to je vrlo važno, čak i dobro nastupa, bilo da igra u Bundesligi ili nekoj stranoj ligi, relativno brzo može ući u reprezentaciju. Svako", dodaje Ricken.

Za kraj je Ricken, koji radi u omladinskon pogonu Borussije i zadužen je za praćenje talentovanih igrača, poslao poruku onima koji tek treba da postanu nogometne zvijezde. Šta im treba?

"Prije svega, trebali bi razmisliti zašto su počeli igrati nogomet. Za uživanje u igri. Da budu sretni zbog toga. Nakon što je to učinjeno, slijedi hrabrost. Trebali bi slijediti svoje ciljeve i učiniti više od drugih. Zadržat svoj entuzijazam i strast. I možda zvuči malo glupo, ali u vrlo mladoj dobi, trebali bi biti malo zreliji. Budite usredotočeni i disciplinovani jer ako u prvim danima postanu idioti i misle da su bolji od ostalih, ne moraju se truditi da budu profesionalni igrači jer neće imati šanse. Oni će biti spremni raditi, raditi više od drugih, što će na kraju biti jedan od odlučujućih čimbenika", zaključio je.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Lars Ricken danas ima 45 godina, a za Borussiju je igrao od 1993. do 2007. goidine i odigrao je preko 300 mečeva, te je svakako jedno od istaknutijih imena u bogatoj povijesti slavnog tima iz Dortmunda.

Što se tiče spomenutog finala Borussije i Juventusa, Ricken je na Olimpijskon stadionu u Minhenu u paklenoj atmosferi lobovao Angela Peruzzija samo 16 sekundi nakon ulaska u igru. Do danas je to najbrži pogodak jednog rezerviste u finalu Lige prvaka i jedan je od najikoničnijih trenutaka u povijesti natjecanja.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Arnel925
Sjećam se ovog gola kao da je bio jučer. Lars Ricken uvijek je ulazio sa klupe i ovako zabijao. Ali teško je bilo igrati kad je tu u napadu bio legendarni Chapuisat
4 1
irnes4
Cifuti iz borusije nas ne interesuju
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi