Laž je da je to samo jedna obična prvenstvena utakmica

Pritisak nikda veći, trenerima najteže

Laž je da je to samo jedna obična prvenstvena utakmica

Edmir Škorić

Nekoliko zanimljivih mečeva očekuje nas u 15. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, ali u centru pažnje je svakako derbi Grada Tuzle i novi okršaj gradskih rivala.

Derbiji Slobode i Tuzle City su poput svih drugih gradskih derbija najgori za prognozere i nemoguće je predvidjeti ishod bez obzira na trenutnu formu, stanje na tabeli, rostere, historijat međusobnih mečćeva.

Jednostavno, to je za sve "utakmica svih utakmica" i u njima se obično daje mnogo više od vlastitih mogućnosti kako bi se spriječio poraz jer ipak je najgore kad se ujutro probudiš, a komšija se smješka ispijajući kafu uz blago podsjećanje da te je jučer nadmudrio.

Bilo je proteklih sezona raznih mečeva ova dva tuzlanska tima. Posljednji odigran još u avgustu ove godine u Gradačcu, jedna užasna fudbalska predstava na 40-ak stepeni završena je bez golova. Samo tri mjeseca ranije Tuzla City je razbio Slobodu s 4:1. U februaru su također ovi timovi igrali, a bilo je 1:1.

Prošle godine Tuzla City je dva puta slavio sa po 1:0, a jednom je bilo 0:0. Stiče se dojam da je FK Tuzla City nešto bolje izlazio u ovim duelima, ali to zaista ništa ne mora da znači.

Oglasi

Posljednje partije i jednih i drugih pokazali su da su itekako ranjivi i da su u potpunosti razočarali navijače. Tuzla City ima 19 bodova, ali onakvog starta sezone, to je premalo za ovih odigranih 14 kola uz napomenu da Tuzla ima i meč manje.

Sloboda je osvojila samo 12 bodova i nalazi se u opasnoj zoni, s jednakim brojem bodova kao i posljednjeplasirani Leotar. Oscilacija u igri Slobode oduvijek je bilo, ali trenutno stanje je alarmantno, tri vezana poraza, a sve to je malo uljapšala visoka pobjeda u Sarajevu protiv niželigaša Batona u šesnaestini finala Kupa, dok je gradski rival bio uvjerljiv u Modriči.

Utakmica u nedjelju jasno donosi sa sobom mnogo pritiska, mnogo nervoze, mnogo panike, tenzija, ali bi ujedno to moglo biti 90 i kusur minuta oproštajnog fudbala za jednog od trenera.

Dragan Jović je veliko trenersko ime, vratio se iz Afrike i zasjeo na klupu Tuzle City, ali proslavljenom treneru u posljednje vrijeme ne ide i on se nalazi pod pritiskom. Njegova stolica je užarena, a kap koja bi prelila čašu bio bi eventualni poraz od Slobode, a pitanje je hoće li i neki slabašni remi donijeti spas bivšem strategu Zrinjskog i Sarajeva.

S druge strane, Adnan Jahić također je u sličnoj situaciji. I on poput kolege Jovića morat će dobro da skautira rivala, da donese prave poteze i da ekipi donese neophodne bodove u borbi za spas, a sebi produži boravak na Tušnju, iako naravno čelnici klubova možda budu imali strpljenja i odluče se čekati zimsku pauzu za eventualne promjene.

U svakom slučaju, tuzlanski derbi će kao nikad prije biti važan dvojici trenera i ekipama. Biće to sve samo ne utakmica "kao i svaka druga". Biće ovo baš ona utakmica kojoj nijedna druga nije ravna. To nekada, ovisno kako i na koji način neko posmatra, zna da bude i motiv, ali i teg oko zglobova, a koga će on odvući na dno, tek ćemo da vidimo u nedjelju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tuzlanski derbi, kao i sve druge mečeve 15. kola Premijer lige pronađite u ponudi Volcanobet kladionice

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

plemic
bezvezna tekma, simi han sigurno pobjeđuje.
2 0
edinho101
Nama je to obična utakmica a njima nije, jer golema je stvar pobijediti jednu Slobodu...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi