Legendarna proslava ima svog utemeljitelja

Lionel Messi nije prvi koji je to uradio

Legendarna proslava ima svog utemeljitelja

E. Ganibegović

Posljednja minuta El Classica, rezultat 2:2. Alba s lijeve strana odigrava povratnu loptu na 12 metara od gola, a Messi ljevicom neodbranjivo gađa u bliži, desni Navasov ugao i to na jedino mjesto koje nije bilo pokriveno od strane domaćeg golmana, sami ugao, tik uz stativu, za pobjedu Barcelone 2:3 i muk na Santiago Bernabeu.

Scenarij koji je obilježio posljednji ligaški derbi Bernabeu, prije nego što je uslijedilo legendarno slavnje Lionela Messija na tlu kraljevskog kluba. Argentinac je poslije pogotka dotrčao do šokiranih navijača Reala koje je fantastično ušutkao i onda im pred nosom visoko u zrak podigao dres s desetkom i prezimenom najboljeg nogometaša svijeta.

Ali, nedugo zatim, Cristiano Ronaldo nije ostao dužan svome najvećem rivalu na terenu. Finale španskog Kupa Kralja na Nou Campu, ne tako davno bilo, Real upisao sigurnu pobjedu. Portugalac je postigao pogodak i na isti način provocirao navijače katalonsog kluba, proslavom upravo onakvom kakvu je imao i Messi. 

Zatim su mnog igrači širom svijeta kopirali Argentinca. Prije sve misleći tu na Maura Icardija i Nabila Fekira, pa vjerovatno i mnogi drugi. Stvarno legendarna proslava, koju je, kako većina misli kreirao Lionel Messi, međutim ta činjenica nije tačna.

Naime, onaj koji je prvi na ovaj način proslavio svoj pogodak, bio je Ronaldinho, jedan, jedini i neponovljivi. Po mnogima najbolji svih vremena. Mladi čarobnjak koji je tada nosio dres slavnog PSG-a zatresao je mrežu Marseillea, a zatim otrčao do svojih navijača, skinuo dres, i okrenuo desetku prema svojim pristalicama. PSG je u pomenutoj utakmici slavio s 3:0, a strijelac dva gola je bio Ronaldinho. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Sada je jedno jasno, Messi je definitvno kopirao svog nekadašnjeg saigrača, za kojeg možemo reći kako je utemeljitelj legendarne proslave.  

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi