Doveli su najboljeg strijelca Premijer lige BiH i krenuli ka dnu, sada su u Ligi prvaka

Za transfer su izdvojili 300.000 eura

Doveli su najboljeg strijelca Premijer lige BiH i krenuli ka dnu, sada su u Ligi prvaka

A. Čaušević

Fudbalske lige širom Evrope su ušle u samu završnicu, a poznat je i veliki broj učesnika grupne faze novog izdanja Lige prvaka, posebno se to odnosi na klubove iz Liga petica.

U Ligi prvaka nakon dvije decenije ćemo gledati i klub koji je prije nekoliko godina kupovao u Bosni i Hercegovini, tačnije bio je realizator jednog od najvećih izlaznih transfera bh. prvenstva.

Bilo je ljeto 2017.godine kada je Lens ozvaničio transfer Ivana Lendrića, hrvatskog napadača kojeg je Željezničar, barem prema nezvaničnim informacijama, prodao za 300.000 eura.

Lendrić je u Francusku stigao kao najbolji strijelac Premijer lige sa 19 golova, ali epitet pojačanja nije pojačao. Lens se tada takmičio i Ligue 2, a sa hrvatskim napadačem je u prvih sedam kola upisao isto toliko poraza.

Lendrić je u Lens stigao kao najbolji strijelac Premijer lige, ali se u Francuskoj nije proslavio

Nakon jedne sezone te 11 utakmica i šest golova Lendrić je 2018. godine otišao iz Lensa te je potpisao za Olimpiju.

Od tada do danas je promijenio veliki broj klubova, ali i zemalja. Bio je u BiH gdje je igrao za Željezničar i Zrinjski, zatim Rumuniji, Belgiji, Bugarskoj, Kipru. Od ove zime 31-godišnji Spličanin je član Hrvatskog Dragovoljca.

Oglasi

S druge strane Lens je postopeno počeo da ide ka vrhu te su šest godina kasnije uspjeli doći do direktnog plasmana u Ligu prvaka.

U Ligue 1 su se vratili 2020. godine, zatim su uspjeli izboriti plasman među sedam najboljih ekipa, da bi u sezoni 2022/23 tri kola krije kraja izborili učešće najmanje play-offu Lige prvaka sljedeće sezone.

Lense je trenutno na drugom mjestu te četvrtoplasiranom Monacu bježi nedostižnih bodova. Jedini rival za drugo mjesto mu je Marseille koji kasni dva boda.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Zlatno-crveni sa sjevera Francuske do kraja sezone imaju povoljan raspored i za vjerovati je da će zadržati drugo mjesto i igrati elitu naredne sezone.

Posljednji put Lens je Ligu prvaka igrao u sezoni 2002/03 kada su svoj nastup okončali u grupnoj fazi sa po dvije pobjede, poraza i remija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi