Leon Bailey konačno odlučio zaigrati za reprezentaciju

"Obećavam da ću sa ponosom nositi ove boje..."

Leon Bailey konačno odlučio zaigrati za reprezentaciju

Talentovani krilni napadač Bayer Leverkusena Leon Bailey je konačno odlučio zaigrati za jednu reprezentaciju, a to je ona njegove rodne Jamajke.

Bailey je tokom godina dugo razmišljao o promjeni sportskog državljanstva, dvoumio se između Njemačke, Engleske i Jamajke, ali je na kraju ipak izabrao svoju rodnu zemlju - nije mu ni preostalo drugih opcija.

Ovaj 21-godišnji fudbaler je rođen u Kingstonu (Jamajka) 1997. godine, da bi se kao tinejdžer preselio u Belgiju i priključio Genku.

Svoju Jamajku je predstavljao samo jednom i to u dresu U23 reprezentacije, a u jedinom nastupu je uspio postići i gol. Ipak, za A selekciju još nije zaigrao iako je dobijao pozive.

Tako je poziv iz 2017. godine odbio zbog "lošeg kvaliteta fudbala na Jamajci", a nadao se da će moći zaigrati za reprezentaciju Engleske s obzirom da njegovi djed i baka imaju državljanstvo ove zemlje.

Ipak, oni nisu rođeni u Engleskoj, pa tako Bailey ne ispunjava uslove da obuče dres Gordog Albiona.

Nije uspio Bailey pronaći put ni do reprezentacije Njemačke, pa se odlučio okrenuti domovini.

Naime, Bailey je uključen u spisak reprezentacije Jamajke za Gold Kup, a ubrzo nakon objavljivanja spiska javno je obećao da će zaigrati za svoju reprezentaciju.

"Obećavam da ću nositi crnu, zelenu i zlatnu boju sa čašću, ponosom i dostojanstvom, te da ću pokušati biti pozitivan uzor djeci", poručio je Bailey.

Dok je još odbijao igrati za Jamajku, Bailey je 2017. godine za njemački Kicker izjavio sljedeće: "Uvijek žele da igram za Jamajku, ali sam ja imao problema sa tamošnjom fudbalskom federacijom od kada sam imao 11 ili 12 godina. Mogao sam već dugo igrati za Jamajku, ali postoje razlozi zbog kojih to ne želim. Trenutno se fokusiram na klub".

Inače, špekuliše se da su za Baileyjeve usluge već nekoliko godina zainteresovani engleski velikani, ali je on i dalje član Bayera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi