Letić: Došao sam u veliki klub, a mononukleoza me učinila jačim

Pojačanje FK Sarajevo

Letić: Došao sam u veliki klub, a mononukleoza me učinila jačim · Intervju

A. Beganović

Prve fudbalske korake napravio je u rodnom Brčkom. Prvi put kada se susreo sa loptom znao je da će mu biti životna saputnica. I pokojni otac mu je bio fudbaler, a on je preko Orašja, Bosanske Gradiške, Mostara, Žiline i Karvine stigao do Sarajeva, odnosno aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka i osvajača Kupa.

Riječ je o nekadašnjem mladom reprezentativcu naše zemlje Bojanu Letiću s kojim smo razgovarali uoči bosanskohercegovačkog derbija u kojem će snage odmjeriti njegov sadašnji i bivši klub Sarajevo i Velež.

"S loptom sam se počeo družiti kada sam imao šest godina. Pokojni otac je također igrao, lijeva noga mu je bila jača pa vjerovatno genetika. Vidite, s loptom sam se budio i s loptom sam išao na spavanje. Od šeste do 17 godine sam bio u Jedinstvu, a onda odlazim u Orašje, pa Gradiška, Velež, Žilina i Karvina".

U svakom razgovoru isticao si da ti je godinu i pol dana provedenih u Mostaru jedan od najljepših perioda u životu.

"Velež je posebna priča. Nema se tu šta kriti. Samo lijepe uspomene me vežu za Mostar i Velež. I drago mi je što su Rođeni ponovo u društvu najboljih bh. klubova".

Nakon Veleža odlaziš "preko granice" i to poprilično mlad. Je li bilo straha od onog šta te čeka u Slovačkoj?

"Imao sam 21 godinu kada sam otišao u Žilinu. Nijer bilo lako odlučiti se na taj korak, ipak ste mladi i odlazite u jedan drugi svijet. No, život fudbalera je takav. U Žilini i Slovačkoj su me dočekali sjajni uslovi, veoma dobri tereni ali i potpuno drugačiji fudbal od ovog ovdje. Mnogo više se igra na duel, čvrsto da kažem, dok kod nas to nije slučaj. Sve u svemu lijepa sjećanja imam iz tog perioda. Recimo, u play-offu za Evropa ligu igrali smo protiv Athletic Bilbaa. Jedno nezaboravno, kako sportsko tako i životno iskustvo".

Međutim, nakon par godina dobrog iskustva u inostranstvu dolaze pomalo i šokantne vijesti.

"Da, krajem prošle godine sam se loše osjećao. Jednostavno sam bio slab, imao sam temperaturu i nakon što sam obavio liječničke pretrage dijagnoza je bila mononukleoza. Nije bilo lako, mislite o svemu. Znate da se ne radi o bezazlenoj dijagnozi no kada se oporavite od šoka kreće borba. Dva mjeseca nisam trenirao nikako, a onda sam nekih mjesec dana radio do konačnog povratka na teren. Učinilo me to jačim, danas mnogo pazim na ishranu i evo hvala Bogu nikakvih posljedica nije bilo".

Od odlaska u inostranstvo gotovo da nije bilo prelaznog roka u kojem se nisi povezivao sa nekim od klubova u Bosni i Hercegovini.

"Bilo je poziva u prošlosti pa čak i iz Sarajeva. Dva puta smo uspostavili kontak i evo što se kaže treća sreća. Vjerujte da sam prezadovoljan što sam stigao u Sarajevo. Radi se o najvećem bh. klubu, momci su me prihvatili na najbolji način i doista se osjećam kao da sam deset godina u klubu."

Prve dane u Sarajevu nećeš pamtiti po dobrom s obzirom da si se povrijedio u ranoj fazi priprema. Za igrača koji treba da se nametne svakako da to nije ohrabrujuće.

"U pravu ste. Bilo je teško, nema ništa gore za igrača kada je povrijeđen i kada ne može trenirati. Pogotovo za onog koji je tek došao u novi klub i treba da se izbori za svoje mjesto u timu. Radilo se o distorziji skočnog zgloba i na sreću brzo sam se oporavio. Zadovoljan sam početkom sezone, tu mislim i na svoje igre ali i igre tima. Biće to još bolje, no bitno je da ide ekipi, a onda je i pojedincu lakše."

Koga vidiš kao konkurenta Sarajevu u borbi za titulu?

"Željezničar i Zrinjski. Po meni su to ekipe koje će se boriti za vrh. Ne treba nikada otpisati ni Široki Brijeg. Vidjet ćemo, mi smo fokusirani na svaku narednu utakmicu".

Igrao si u Mostaru gradski derbi, igrat ćeš i sarajevski.

"Derbiji su posebne utakmice. Morate se i psihički pripremiti za derbi. Igrao sam mostarski, a vjerujte da željno iščekujem i ovaj sarajevski. To su posebne utakmice, atmosfera i u gradu je drugačija."

Tvoja 24 sata u Sarajevu i koliko je recimo bitan skladan porodični život za jednog sportistu?

"Oženjen sam, nakon treninga sam kod kuće. Volim pogledati dobar film, pročitati knjigu i izaći sa suprugom. Od velike je važnosti imati skladan porodični život, meni to mnogo znači. Recimo, u Žilini sam bio sam, nakon treninga kada dođeš kući nemaš s kim ni popričati. Kako se kaže, četiri zida i ti. Ovako, nakon napornih treninga kada dođeš kući imaš s kim popričati, opustiti se.

S kim se najviše družiš u klubu?

"Vjerujte da mogu nikog izdvojiti, sa svima sam dobar. Znamo izaći na piće, kao što sam rekao atmosfera u timu je sjajna i to se prenosi i na privatni život. Ta atmosfera je po meni jedan od najvažnih faktora za uspjeh. Drugarstvo na terenu i van terena."

Jedno vrijeme kada si nastupao za Žilinu povezivao si se sa PAOK-om.

"Vidite, sportski direktor grčkog kluba bio je na vezi sa našim sportskim direktorom. Takve sam dobio informacije, no moram reći da je bilo tu dosta raznih priča. Jedna od tih je i da su u Žilini "gurali" drugog igrača koji je imao dobre odnose sa našim tadašnjim trenerom. Ne vraćam se na to, bilo je šta je bilo i ne treba živjeti u prošlosti. Mogu reći samo da sam bio sretan kada sam čuo da se nešto "vrti", ipak je i to dokaz da idete u dobrom smjeru."

Povratak u Premijer ligu doživljavaš kao korak nazad u karijeri ili?

"Ne mislim da je korak nazad. U Češkoj sam igrao u manjem klubu nego što je Sarajevo. Kada s Karvinom igrate protiv velikana češkog fudbala uglavnom znate da ćete primiti nekoliko golova. Došao sam u najveći bh. klub, još uvijek sam dovoljno mlad da mogu napredovati pa možda i napraviti neki transfer koji će zadovoljiti klub i mene."

Koliko ti kao igraču znači podrška s tribina i da li možda može biti i dodatni teret na leđima?

"Meni mnogo znači. Puno mi je ljepše igrati kada čujem huk sa tribina. Može li biti teret na leđima? Mlađim igračima možda i može jer nemaju iskustva, no meni daje dodatnu snagu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I za sami kraj, slijedi duel Sarajeva i Veleža.

"Radujem se tom susretu. Već sam rekao da mi je drago što se Velež vratio u Premijer ligu. Očekujem dobru utakmicu i naravno našu pobjedu, a Veležu želim sve najbolje u svim drugim utakmicama."

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Plavi orkestar
Povratak u Premijer ligu doživljavaš kao korak nazad u karijeri ili? "Ne mislim da je korak nazad. U Češkoj sam igrao u manjem klubu nego što je Sarajevo. Kada s Karvinom igrate protiv velikana češkog fudbala uglavnom znate da ćete primiti nekoliko golova. Došao sam u najveći bh. klub, još uvijek sam dovoljno mlad da mogu napredovati pa možda i napraviti neki transfer koji će zadovoljiti klub i mene." Leticu dvije greške.Niti si došao u najveci niti u bh klub.
1 20
Rus
Letvic
0 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi