UEFA u srijedu donosi odluku o promjeni formata Lige prvaka: Sve će biti potpuno drugačije!
Foto - EPA

Promjena od 2024. godine

UEFA u srijedu donosi odluku o promjeni formata Lige prvaka: Sve će biti potpuno drugačije!

M. Šljivak

Izvršni odbor Evropske fudbalske federacije (UEFA) u srijedu će vjerovatno odobriti prijedlog o promjeni formata takmičenja u Ligi prvaka.

UEFA je spremila novi format takmičenja po takozvanom Švicarskom modelu i od sezone 2024/2025 vjerovatno ćemo gledati novi sistem takmičenja u najelitnijem evropskom takmičenju.

Liga prvaka bit će proširena sa 32 na 36 timova, svaki tim će odigrati garantovanih 10 utakmica, a grupne faze takmičenja više neće biti.

Šta je to Švicarski model?

Švicarski model Lige prvaka označava da će svaki od 36 klubova odigrati garantovanih 10 utakmica, a grupna faza će biti eliminisana.

Od tih 10 utakmica svaki će tim odigrati pet domaćih i pet gostujućih susreta, a ekipe će nakon odigranih duela biti rangirane po broju bodova od 1. do 36. mjesta.

Osam najboljih klubova direktno ide u osminu finala, dok će se osam ostalih učesnika tražiti nakon play-offa timova koji su ostvarili plasman od 9. do 24. mjesta.

Oglasi

Ko će dobiti dodatna četiri mjesta u Ligi prvaka?

Prijedlog UEFA je da se jedno od četiri mjesta dodijeli ekipi koja završi četvrta u petoj najjačoj ligi Evrope. To mjesto trenutno drži Francuska.

Tri ostale pozicije UEFA planira da dodijeli ekipama koji imaju veliki značaj za Ligu prvaka, odnosno koje su pet sezona unazad imale odlične rezultate.

Ovo bi znači da će veliki timovi imati sigurno mjesto u Ligi prvaka bez obzira na to da li završili prvenstvo izvan četiri najbolja tima u ligi.

Raspored će biti pretrpan, gledat ćemo često derbije

Sa dodatnim utakmicama u Ligi prvaka klubovi će imati zaista pretrpan raspored. To će biti svakako izazov za sve velike lige u Evropi, pa je teško očekivati da će raspored utakmica u domaćim prvenstvima biti na pravi način ispoštovan.

UEFA je ovakvim sistemom omogućila najboljim evropskim ekipama da se što češće sreću u Ligi prvaka, a više derbija znači i više novca.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

To će donijeti ogromnu zaradu od TV prava, a na ovaj način će se tako vjerovatno ugušiti ideja određenih klubova o stvaranju Superlige na nivou Evrope.

Finansijski dio ideje o promjeni sistema takmičenja bit će saopšten nakon sastanka, ali nema dileme da će kolač od nastupa u Ligi prvaka za sve klubove biti ogroman.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1582326118
Previše derbija i mega utakmica,dosadit ce brzo
13 2
DamirT
Bukvalno kao Euroliga u kosarci...
12 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi