Novi dresovi evropskog velikana izgledaju magično, a predstavili su ih uz pomoć Vahida Halilhodžića

Ostavio traga

Novi dresovi evropskog velikana izgledaju magično, a predstavili su ih uz pomoć Vahida Halilhodžića

E. Škorić

Klub sa sjevera predstavio je ove srijede četvrti dres u znak počasti jednom od simbola svog grada: Boginji koja se nalazi na gradskom tragu Grand Place. Čast da predstavi dres imao je bivši trener Vahid Halilhodžić.

Lille, nekadašnji prvak Francuske, ove sezone ponovo igra u Evropi. Ovaj tim smješten je u Konferencijsku ligu i nalazi se u grupi sa ljubljanskom Olimpijom, koju je usput rečeno pobijedio s 2:0 u prvom kolu, Slovanom iz Bratislve i Klaksvikom.

U Evropi su dobro krenuli, ali u domaćem prvenstvu baš i ne funkcionišu najbolje. Lille je tek 11. sa samo osam bodova, ali brzo se stvari mogu promijeniti jer za vodećim Brestom trenutno zaostaju tek pet bodova. U nedjelju gostuju Le Havreu i imaju priliku da se najzad "trgnu".

A prije te utakmice klub je predstavio četvrti dres za sezonu 2023/24 i ovo je prvi put u klupskoj historiji da će Lille imati četiri različita dresa.

Oglasi

Ovaj dres je uglavnom plave boje i omaž je najikoničnijim trgovima u Llileu. Dres je napravljen u čast Boginje koja se nalazi na glavnom trgu Grand Place. Trg koji je smješten u srcu Lillea polazna je tačka za razgledanje starog grada i smatra se jednim od najljepših u Francuskoj.

Okružen monumentalnim sjajem i začinjen ugodnim kafićima na pločniku, ovaj trg je idealan primjer arhitekture Lillea i jedan od njegovih turističkih centara.

Lokalni stanovnici se također sastaju ovdje da kupuju, piju kafu i razgovaraju. Parade, protesti, ceremonije, službene proslave ili božićne pijace - sve se to odvija upravo na ovom trgu.

Boginjom koja je smještena upravo na tom trgu inspirisani su bili u Lilleu kada su pravili četvrti dres, a interesantno da se u video prezentaciji ove limitirane serije dresova pojavio legendarni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić.

I to dovoljno govori koliko je Vaha poštovan u svijetu fudbala. Proslavljeni stručnjak iz Jablanice je u Francuskoj kao igrač nastupao za Nantes i PSG, ali je imao fantastičnu trenerku karijeru, vodeći nekoliko reprezentacija, ali i velikih timova.

Oglasi

Upravo u Ligi 1 je Vaha stekao trenersko ime, a Lille je vodio od 1998. do 2002. godine. Iako nije tada osvojio nijedan trofej, ostavio je veliki trag u Lilleu i njegovo ime se i danas spominje u ovom francuskom gradu.

Halilhodžić je trenutno slobodan, a posljednji angažman imao je u Maroku, kojeg je odveo na Svjetsko prvenstvo u Katar, no zbog sukoba sa savezom nije išao na turnir.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

On se posljednjih sedmica povezivao sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine, ali ostalo je sve na željama i čelnika NFSBiH i mnogih navijača našeg nacionalnog tima.

O tome zašto ne želi da vodi svoju zemlju, a vodio je mnoge druge suvišno je pričati. Postoji puno razloga, ali jedan, onaj ključni, nama svima dobro poznat, je taj što je svjestan ko i kako uprava fudbalskim savezom u BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi