Let na Gibraltar, treća smjena i fudbalska jesen

Lincolnova bajka

Let na Gibraltar, treća smjena i fudbalska jesen

H. Zilić
Teme:

Evropska fudbalska krovna kuća UEFA od ove sezone je formirala treće takmičenje po kvaliteti, UEFA konferencijsku ligu. Vjetar u leđa manjim klubovima, ali finansijski respektabilno za male "ribe" među fudbalskim "krokodilima".

Prva sezona već u kvalifikacijama lansirala je heroje, ustvari riječ "heroji" je nekako izlizan termin, možda je bolje predstaviti kao klub sa glavom i repom. Zapravo, koliko vas je čulo za Lincoln Red Imps? Teško, jer ni najzagriženiji kladioničari ih ne poznaju. Lige im nema u ponudama, jučer su bili amateri, a sada su u grupnoj fazi.

Gibraltar će imati klub u grupnoj fazi pomenute UEFA konferencijske lige i ne smije nam biti čudo, ne smije nam biti u kategoriji vicoteke, jer imamo većih problema u sopstvenoj fudbalskoj avliji. Nećemo o geografiji, politici, stvarima koje nam dižu pritisak. Ove jeseni ćemo uživati u gibraltarskoj fudbalskoj bajci, kakav god konačan epilog imala u decembru kada pred prazničnu atmosferu završi grupna faza.

Amaterizam kao polazna tačka

Nema puno podatak o Lincolnu. Najvrijedniji je onaj da su osnovani 1976. godine, navodno kao skupina u Policijskoj akademiji. Uposlenici su htjeli da se druže kroz fudbal, a pet decenija kasnije o njima će pričati Evropa.

Oglasi

Dok Gibraltar nije postao punopravni član UEFA-e, Lincoln, a i ostali klubovi su bili amaterski, imali su pordučne lige, regionala Kup takmičenja, a za ljubitelje brojki, naglasit ćemo podatak da su 24 puta bili prvaci države.

I da su čuda moguća, a itekako jesu, ako vjerujete u njih, pokazat će podatak da je LRI (Lincol Red Imps) u grupnu fazu ušao kao poluamaterska liga, jer neki od fudbalera, nakon eliminacije latvijske Rige u play offu sutra trče na posao.

Neki će u treće smjene, neki u prve. Neki će u kancelarije, pošte, škole, restorane, ali svi oni će imati fudbalsku jesen, a u žrijebu ćemo vidjeti ko će rezervisati let na Gibraltar.

Policajac koji nije uspio u Engleskoj

Oglasi

Nećemo trošiti riječi o rosteru, jer bilo bi nezahvalno izdvajati cifre igrača, imena vam puno ne znače, ali jednom igraču ćemo posvetiti par redova - kapiten Lincolna je Liam Walker.

Kao dječak sanjao je da bude policajac, školovanje nije išlo baš najbolje pa je odlučio na veliki rizik. Sa malog Gibralatra krenuo je u fudbalske vode. I krenulo je obećavajuće. Put ga je odveo do Engleske, gdje je nosio dresove Portsmoutha, Nottsy Countya, kratko je bio u Izraelu u Bnei Yehudi, a onda se vratio u rodni Gibralatar da još uživa u fudbalu, a ni slutio nije da će 26. augusta 2021. godine kao kapiten svoj tim povest i do grupne faze UEFA konferencijske lige.

Organizacija ključ uspjeha

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Za kraj ovog teksta, autor će s vama podijeliti zanimljiv podatak. Gibraltar je među najroganzivanijim ligama pod ovkirom UEFA-e, a u obzir se uzimaju svi prateći sadržaji. Gibralatar ima najmanje kazni, liga im je među vodećim kada je u pitanju fair play. Ne pune UEFA-inu, kasu nemaju navijačkih nereda, a na stadionima možete vidjeti porodice koje vikend popune uživajući uz fudbal, a sada će uživati uz evropsku fudbalsku jesen.

Ako ćemo iz Lincolnove priče naučt bar jednu lekciju, bit će nam dobar putokaz prema naprijed i ne smije da nas bude sramota, jer su oni sa nekog tamo malog Gibraltara.

Top Komentari

efee9
Ovaj Zilić, novinar je pravo osvježenje na ovom portalu.
13 0
Rajvosa2019
I Gibraltar je postao futbalska sila za nas - e Bosni moja , svi nas guze i pendrece
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi