Pitate se šta se desilo sa famoznim Messijevim bištom? Stigao je odgovor nakon tri mjeseca

Neki su nudili i miliona za kupovinu odjevnog predmeta

Pitate se šta se desilo sa famoznim Messijevim bištom? Stigao je odgovor nakon tri mjeseca

A. Čaušević

Neposredno prije podizanja pehara prvak svijeta u zrak katarski šeik je iznenadio Lionela Messija tako što mu je preko leđa stavio ogrčat poznat kao bišt. 

Tamim bin Hamad al-Thani je iznenadio Messija koji je na kraju ogratač nosio tokom proslave osvajanja Mundijala i ta slika je otišla u svijet kao vječna uspomena da je najbolji igrač svih vremena svjetski prvak postao u Kataru.

Bilo je to u drugoj polivini decembra, a bišt je zaludio svijet. Neki su za ovaj odjevni predmet bili spremni izdvojiti i do milion eura.

"Moj prijatelju Messi, čestitam ti na osvajanju Svjetskog prvenstva. Katarski emir me je zaslijepio kad je stavio bišt, simbol velikodušnosti i mudrosti, preko tvojih ramena. Nudim ti milion dolara da mi ga prodaš", nudio je Messiju, član omanskog vijeća Shura i bivši potpredsjednik Omanske advokatske udruge.

Argentinci i dalje čuvaju sada već čuveni ogrtač

Tri mjeseca nakon tog događaja poznato je šta se desilo sa čuvenim bištom. Ne nalazi se u Messijevom domu, već u muzeju FS Argentine.

Na jednoj od fogografija se može vidjeti kako se bišt nalazi iznad trofeja svjetskog prvaka, dok su neki od igrača odlučili i da ga probaju.

Oglasi

Jednu od ranijih posjeta Argentini iskoristio je i Lautaro Martinez koji je odlučio da isproba Messijev bišt i taj video je kružio društvenim mrežama.

Inače, Messi nije imao izbora nego da prihvati ogrtač, u protivnom bi Al-Thani sve shvatio kao veliku uvredu te bi izbio diplomatski sukob između Katara i Argentine.

Davanje bišta nekoj osobi u arapskom svijetu predstavlja veliku čast nakon ostvarenog određenog dostignuća. Još se koristi tokom praznika, posebnih ceremonija te vjenčanja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Prema tradiciji bišt mogu nositi samo odabrane osobe i to obično one koje pripadaju kraljevskoj porodici ili važni vjerski dužnosnici.

Odlukom da sačuvaju bišt i drže ga u muzeju Argentinci su definitivno pokazali veliko poštovanje prema Kataranima.

Top Komentari

nakopitam
Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha. Ogrnuo ga ko zmaj od sipova svoga Putalja. Nece čifuta niko
2 0
Adrian
Koliko providno.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi