Messiju stigla nemoralna ponuda za bišt: "Ako treba, platiću i više"

Omanski tajkun spreman da kupi uspomenu

Messiju stigla nemoralna ponuda za bišt: "Ako treba, platiću i više"

Edmir Škorić

Ahmed Al Barwani je omanski milijarder koji je odlučio da ponudi unosnu cifru Lionelu Messiju za bišt kojm je Argentinac bio ogrnut kada je podigao trofej namijenjem osvajaču Svjetskog prvenstva u Kataru.

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani poklonio je Lionelu Messiju svečani bišt koji je nosio tokom dodjele pehara nakon finalne utakmice između Argentine i Francuske.

Potezi domaćina i bišt na Messiju na krjau turnira izazvali su brojne pohvale na društvenim mrežama u regiji kao znak poštovanja, ali su istovremeno izazvale pritužbe "zapadnih" korisnika Twittera.

Sada je Ahmed Al Barwani, član omanskog vijeća Shura i bivši potpredsjednik Omanske advokatske udruge, ponudio čak milion dolara za kupnju Messijevog bisha.

“Moj prijatelju Messi, čestitam ti na osvajanju Svjetskog prvenstva. Katarski emir me je zaslijepio kad je stavio bišt, simbol velikodušnosti i mudrosti, preko tvojih ramena. Nudim ti milion dolara da mi ga prodaš", objavio je Al Barwani na Twitteru, te je dodao:

Oglasi

"Bio sam na stadionu i gledao uživo taj trenutak kada je katarski emir dao Messiju bišt. Ovaj je trenutak poručio svijetu da smo ovdje i da je ovo naša kultura, molim vas da to dobro znate".

On je dodao da je turnir bio izvor ponosa i istakao je važnje činjenice o tome kako nismo zaboravili Palestinu i da su Arapi jedno i ujedinjeno.

"To nas je potaknulo da sebe pogledamo drugačije i shvatimo da možemo postići uspjehe, baš kao što je Maroko učinio", dodao je omanski tajkun.

Ako Al Barwani uspije u svom dogovoru s Messijem, bišt se neće nositi. Rekao je da to služi kao podsjetnik na ono što je moguće u životu.

"Bit će prikazano u znak sjećanja na taj trenutak ponosa i kako bi nam pomoglo da ga ponovno proživimo, a također i da nas podsjeti da možemo učiniti sve".

Ahmed Al Barwani je spreman da plati i više od milion dolara za komad tkanine koju je Messi nosio na sebi, ali sada čeka odgovor Argentinca, koji nastavlja sa velikim slavljem koje traje još od nedjelje, ili preciznije od utorka kada su reprezentativci stigli u Buenos Aires.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svaki bišt se otprilike pravi sedam do 10 dana, dodajući različite linije zlatnog gajtana na prednju stranu i ruke. U arapskom svijetu argentinskog kapitena u bištu neki su uzbuđeno prozvali "šeikom Messijem".

Bisht, također poznat kao aba ili abaya u drugim arapskim zemljama, odjevni je predmet koji simbolizira prestiž, čast i status. Nose ga u posebnim prilikama i samo viši vjerski likovi, politički ili plemenski vođe, što predstavlja golem uspjeh.

Top Komentari

edo111
Bolje sto bi za tu krpu dao toliki novac,bilo bi ti bolje da podijelis tamo sirotinji,bice ti veci sevap
2 0
nakopitam
Narod mu umire od gladi a krmak nudi milion za nekakav dronjak
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti