Messijev nevjerovatni nogometni IQ kojim je "izbrisao" ofsajd i postigao gol

Tako se to radi

Messijev nevjerovatni nogometni IQ kojim je "izbrisao" ofsajd i postigao gol

Edmir Škorić

Marcus Rashford je privukao ogromnu pozornost ovog vikenda zbog svoje pozicije u trenutku kada je Bruno Fernandes postigao gol za Manchester United protiv Manchester Cityja.

Gol Fernandesa za 1:1 bio je sve samo ne običan i to zbog prethodne situacije u kojoj se Rashford našao u debelom ofsajdu, čak išao prema lopti, utjecao na cijelu akciju, a na kraju sve prepustio Portugalcu koji nije bio u nedozvoljenoj poziciji i koji je postigao gol za izjedančenje.

Nedugo nakon toga upravo je Rashford postigao gol za preokret i 2:1 pobjedu Manchester Uniteda, a nakon utakmice uslijedile su žestoke reakcije iz tabora Cityja, kao i nogometne javnosti. Svi su uvjereni da je gol trebalo da se poništi jer je Rashford bio u ofsajdu bez obzira što nije dirao loptu.

Iako nisu svi bili sigurni u pravilo ofsajda, jedan čovjek sigurno nije imao taj problem, a to je Lionel Messi, čije je pozicioniranje dokazalo da zna šta treba učiniti kada je u ofsajdu.

U utakmici Lige prvaka između Barcelone i kiparskog APOEL-a 2014. godine napadač je postigao jedan od tri gola. Jasno je znao da je u ofsajdu, dopustio je lopti da prođe pored njega, onda je ona došla do Pedra, ovaj vraća, a Argentinac postiže gol koji je bio regularan.

Messi je imao veću ulogu u pogotku od Rashforda, ali je učinio se da ne utječe na igru i čak se okrenuo kako bi uvjerio sudiju da nema nikakvog utjecaja na kompletnu akciju.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ono što je bilo presudno je to što je Messi ostao gdje jeste, nije se ni centimetar pomjerio, a to se ispostavilo krucijalnim detaljem. U spomenutoj utakmici Messi je postigoa hat-trick i to "krivom" desnom nogom, ali je u ovoj situaciji pokazao da ima ogroman nogometni IQ.

Pravilo ofsajda se dosta mijenjalo godinama, a u nekim situacijama čak ni VAR soba nije sigurna šta napraviti. No, neki su rođeni da razumiju ovaj sport i da savršeno znaju kako i šta napraviti da se izbjegne nedozvoljena pozicija čak i onda kada se nalazite nekoliko metara iza protivničkih igrača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi