Lionel Messi: Službeno najveći strijelac svih vremena!

Sa 25 godina je prestigao Müllera, šta je sljedeće?

Lionel Messi: Službeno najveći strijelac svih vremena!

A. Haznadarević

Argentinac u dresu Barcelone Lionel Messi, golovima u susretu sa Real Betisom je ispisao nove stranice fudbalske historije.

Čarobni Messi je postigavši svoj 85. i 86. pogodak u sezoni na vječnoj listi prestigao legendarnog Nijemca Gerda Müllera, i postao tako i službeno najbolji strijelac svih vremena sa najviše postignutih pogodaka unutar jedne kalendarske godine.

 

Još uvijek aktuelni vlasnik Zlatne lopte i ponovni kandidat za nagradu najboljem igraču svijeta, pogađao je mrežu Real Betisa u 16. i 25. minutu susreta, te tako već u ranoj fazi meča ostvario rušenje četrdeset godina starog rekorda.

 

Prije toga, morao je prestići možda i najveću fudbalsku legendu svih vremena Brazilca Pelea, koji je davne 1959. godine postigao 75 golova. Pošlo je to Messiju za rukom 11. novembra na gostovanju kod Mallorce, a u pobjedi Blaugrane od 4:2, Argentinac je zabio dva pogotka.

 

Nakon fenomenalnog uspjeha, skroman kao i uvijek, ostao je čvrsto na zemlji: "Müllerov rekord? Vjerujte mi, igra ekipe mi je važnija", rekao je tada Messi.

 

 

Ipak, sredinom prošle sedmice, kada je bio samo gol udaljen od poravnanja sa Müllerom, izgledalo je da će definitivno izgubiti bitku. U susretu šestog kola Lige prvaka protiv Benfice, Camp Nou je pet minuta pred kraj zanijemio kada je njihov miljenik na nosilima iznesen sa terena, nakon što se sudario sa protivničkim golmanom. Povreda koljena u tim trenucima nije nimalo lijepo izgledala, a i sam Messi je kazao kako je pomislio da mu je karijera gotova:

 

"Pomislio sam da mi  je to posljednji šut u karijeri. Osjetio sam veoma jaku bol u koljenu. Pokušao sam šutnuti loptu, ali jednostavno nisam imao snage".

 

 

Na sreću, ispostavilo se da je pretrpio samo lakšu povredu, pa se ubrzo priključio kolegama na treningu, a onda i nastupio od prve minute u susretu 15. kola Primere protiv Betisa.

 

Već u šesnaestom minutu susreta Andres Iniesta je dodao loptu Messiju, koji je s lakoćom prošao po lijevoj strani i savladao golmana Betisa. A onda, samo devet minuta nakon što se izjednačio sa Müllerom po broju pogodaka postignutih u jednoj sezoni, rekord je oboren!

 

Sjajni Argentinac je odigrao dupli pas sa još jednim čarobnjakom - Andresom Iniestom, te odmjerenim šutem lijevicom zabio za historiju.

 

 

"Kao što ja obično kažem, jako je lijepo oboriti Mullerov rekord, ali važnija stvar je održavanje prednosti ispred naših konkurenata", kazao je Messi nakon susreta koji će pamtiti do kraja karijere, te nastavio:

 

"Pokušat ću zabiti još golova, ako mognem, da bi rekord bio još malo teži za sustići budućim igračima koji ga pokušaju oboriti. Sretan sam što sam igrao nakon preživljenog straha prethodnih dana, to je prava radost. Divno je držati rekord u svom posjedu", zaključio je službeno najbolji strijelac svih vremena.

 

Ono što je posebno zanimljivo je to da Messi ima samo 25 godina, te da tek sada ulazi u najbolje igračke godine, a šta nas sve očekuje sa repertoara ovog istinskog sportskog fenomena, ostaje nam da vidimo.

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.