FIFA proglasila najbolje pojedince: Messi ispred svih, dominacija jedne nacije!

Dodijeljena je nagrada The Best

FIFA proglasila najbolje pojedince: Messi ispred svih, dominacija jedne nacije!

Admin Čaušević

U Parizu je održana ceremonija proglašenja najboljih pojedinaca u fudbalu za 2022. po izboru FIFA-e. Najviše nagrada otišlo je u ruke Argentinaca čiji nacionalni tim je i obilježio godinu osvajanjem Svjetskog prvenstva u Kataru. 

Za najboljeg fudbalera u 2022. godini izabran je Lionel Messi koji je tako po drugi put u svojoj karijeri osvojio nagradu The Best. 

Argentinac je ispunio životni san osvajanjem Svjetskog prvenstva u Kataru i to je na kraju bilo odlučujuće zašto je ponio ovo laskavo prizanje.

U konkurenciji za najboljeg igrača još su bili Messijev klupski saigrač Kylian Mbappe te Karim Benzema koji se nije ni pojavio na ceremoniji.

Najboljom fudbalerkom drugu godinu zaredom je proglašena članica Barcelone Alexia Putellas.

Oglasi

Ceremonija je počela odavanjem počasti legendarnom Peleu koji je preminuo u 82. godini. Počasnu nagradu supruzi brazilske legende Marcia Aoki je uručio Ronaldo da Lima.

Prva individualna nagrada koja je dodijeljena odnosila se na najboljeg golmana. U muškoj konkurenciji to je Argentinac Emiliano Martinez iz Aston Ville, a u ženskoj Mary Earps, golmanica Engleske i Manchester Uniteda.

[twitter]https://twitter.com/Ziad_EJ/status/1630305540428447746[/twitter]

Nagrada Ferenc Puškaš koja se dodjeljuje za najljepši gol otišla je u ruke Marcin Oleksy. Poljak je invalid, igra fudbal uz pomoć štaka i postigao je nevjerovatan gol škaricama.

Za najboljeg trenera sasvim očekivano izabran je selektor Argentine Lionel Scaloni koji je Gaučosima na Svjetskom prvenstvu donio treće zlato u historiji. U ženskoj konkurenciji nagrada je pripala Sarina Wiegman.

Nagradu za fair play dobio je fudbaler Wolfsbergera Luka Lochoshvili koji je na utakmici austrijske Budneslige spasio život Georgu Teiglu. Najboljim navijačima su proglašeni Argentinci. 

Inače, nagrada The Best po izboru FIFA-e se dodjeljuje od 2017. godine. Prva dva izdanja su pripala Cristianu Ronladu, zatim Luki Modriću i Leu Messiju, dok je posljednje dvije nagrade osvojio Robert Lewandowski.

Top Komentari

DamirT
Gluplji izbor nisam dugo gledao. Kakav ba Martinez. Ne moze golman na osnovu 6-7 utakmica biti najbolji za cijelu sezonu nikako. Ispade da je jedino bitno osvojit SP, a ostalo ne trebas nista, i bit ces najbolji
7 1
Mostarac94
Ljudi brane 50-60 tekma na vrhunskom nivou dodje lik sto do SP nije niko cuo za njega i bude najbolji golman xD
5 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi