Rat saopštenjima: Hajduk se izvinjava, Dinamo žestoko uzvraća

Livaja sve zakuhao

Rat saopštenjima: Hajduk se izvinjava, Dinamo žestoko uzvraća

E. Ganibegović

Jučer su veliki derbi Hrvatske u 1. HNL odigrali Dinamo i Hajduk, a splitski tim je na Maksimiru odnio pobjedu rezultatom 0:2.

Velika bura digla se nakon utakmice s obzirom na to da je u javnost procurio videozapis na kojem igrač Hajduka i reprezentativac Hrvatske Marko Livaja pobjedu slavi neprimjerenom pjesmom uz stihove: "Mrzim Dinamo, srpsko ime to."

Vidi se kako Livaja i bivši reprezentativac Hrvatske Danijel Subašić u noćnom klubu pjevaju spomenutu pjesmu, a nakon toga i onu "I Purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka".

Splitski klub odlučio je da se oglasi saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

"HNK Hajduk kao klub i institucija osuđuje bilo kakav govor mržnje u svakom obliku i kontekstu te se ovim putem ispričavamo svima onima čiji su osjećaji povrijeđeni nepromišljenim potezima naših igrača.

Ono što želimo je sagledati fenomen u cjelini, a ne gledati ga istrgnutog iz konteksta. Potenciranje rivaliteta u jeziku ultras subkulture uvijek barata pojmom mržnje, u svim derbijima diljem svijeta. Kada jezik i rituali subkulture dospiju u mainstream medije onda dobiju drukčije značenje i nastupa zgražanje.

Oglasi

Igrači GNK Dinamo su na posljednjem treningu prije derbija, ali i nakon samog završetka derbija, pljeskanjem odobravali skandiranje “ubi tovara” što je uobičajeni kolorit u svim bitnim utakmicama kojima ne želimo pridodavati veliku važnost, jer što više pričamo i potenciramo takve stvari, više se nažalost i događaju.

Kao Klub ćemo prema svojim igračima postupiti sukladno internom disciplinskom pravilniku".

Ni zagrebački klub nije ostao dužan, pa je izdao sljedeće saopštenje za javnost:

"GNK Dinamo najoštrije osuđuje jučer izraženi govor mržnje prema našem Klubu, prvo iskazan kroz transparent „MRZIN DINAMO“, a onda i kroz izraze mržnje koje su u zračnoj luci Split, a onda i na drugim mjestima javno iskazali igrači Hajduka.

Transparent „MRZIN DINAMO“ je unesen na prijevaran i podmukao način, pri čemu su službene osobe Hajduka iskoristile dobronamjernost GNK Dinamo kao organizatora utakmice, koji je poštujući našeg jučerašnjeg protivnika dozvolio unošenje drugačijeg navijačkog transparenta, a ne ovog uvredljivog sadržaja. Ono što je sasvim SIGURNO JE TO DA U BUDUĆIM UTAKMICAMA između Dinama i Hajduka pripadnici navijačke skupine Torcida neće više moći unijeti niti jedan svoj transparent i poruku na naš stadion.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Što se tiče skandiranja igrača Hajduka koji su svojim „pjesmama“ promovirali uvredljivi i neprimjereni govor u javnom prostoru, očekujemo od HNS-a kao ovlaštenog pokretača disciplinskih postupaka da u najkraćem roku poduzme sve kao u nekim recentnim slučajevima kada su nečije privatne poruke iskorištene za višemjesečne suspenzije. U ovom konkretnom slučaju nije se radilo o privatnim porukama nego javnom prostoru, i u potpunosti odgovara razlozima za pokretanje disciplinskih postupaka onih koji su to učinili. Isto tako, očekujemo i od policije da provede izvide i utvrdi elemente prekršaja i/ili kaznenog djela i procesuira počinitelje.

GNK DINAMO."

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kiss
Purgeri nek vas je stid,mani ovo ono kolo vodite već 20g dosta vas je više,uvik kontra
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi