Liverpool - Robin Hood Premiershipa

Pet nevjerovatnih poraza Liverpoola

Liverpool - Robin Hood Premiershipa

S. Bošković

Kada je 08.10.2015. godine Jurgen Klopp na klupi Liverpoola zamijenio Brendana Rodgersa navijači Redsa dobili su vjeru u u bolju budućnost. 

Njemački strateg i bivši trener Borussije Dortmund stigao je na Anfield kao heroj i vođa novog Liverpoola. Klopp je s Milionerima napravio velike stvari i klub je doveo do dva naslova prvaka Njemačke i finala Lige prvaka 2013. godine. 

Dugo su na Anfieldu gledali s Kopa na svoje ljubimce i prema čovjeku koji sjedi na poziciji trenera. Prema Johnu W. Henryju, vlasniku tima, nisu mogli gledati jer je češće bio preko bare, gledajući Boston Red Soxe isto, bejzbol tim, čiji je isto vlasnik. A Henry nikad nije krio da su mu između Liverpoola i Red Soxa, draži ovi drug. Naravno, ponekad je došao i na mitski Anfield, ali nikad nije uživao kao na Fenway Parku. 

I u toj tmurnoj atmosferi, došao je Jurgen Klopp. Spasilac, čovjek za titule, za igru, golove i napad. 

Prošle sezone The Normal One je Liverpool odveo u dva finala. Oba puta je stadion napustio pognute glave. Manchester City je u Liga kupu na penale bio bolji od Redsa. I onda je uslijedilo novo finale i to Evropske lige, protiv Seville. Došlo je nakon preokreta protiv Borussije Dortmund i gola Dejana Lovrena u 90. minuti igre za 4:3. 




Finale je bilo na rasporedu 17. maja. Crveni dio grada na rijeci Mersey je čekao trofej, koji će klub vratiti gdje i treba biti. Daniel Sturridge je pogodio u prvom dijelu i samo je 45 minuta ostalo da se igra. No, Kloppov Liverpool se nikad nije znao braniti, nije znao igrati na rezultat, a Emery je znao. Gameiro s jednim i Coke s dva gola su još jednom natjerali navijače Liverpoola da pogledaju prema nebu i od tuge, a ne od sreće zapjevaju "You'll never walk alone". 




Jurgen Klopp sjedio je na klupi Liverpoola 88 puta do sada i ubilježio je 43 pobjede, 25 remija i 20 poraza. Od 20 poraza koliko ih Klopp ima sa Liverpoolom, navijači Liverpoola će mu maksimalno oprostiti 15. Pet, onoliko koliko ih Liverpool ima ove sezone u Premijer ligi Engleske neće. Ne zato što su izgubili od Uniteda, Cityja, Chelseaja i Arsenala. Redsi od tih ekipa nisu ove sezone izgubili. 

S druge strane, Hull City, Swansea City, Bournemouth, Burney i aktuelni prvak Leicester koji ne igra kao prvak su rušili snove o titulu navijača Liverpoola. Ne kažu bezveze da je Jurgen Klopp Robin Hood, moderni i fudbalski Robin Hood. 

Padali su na Anfieldu gotovo svi ove sezone, oni najveći. Oni koji žele titulu. No, ostali su da stoje oni od kojih se to nije očekivalo. Swansea je uzeo tri boda. Labudovi su bili zadnji i očajnički su im trebali bodovi. Uzeli su velika tri boda i došli u fantastičnu situaciju u borbi za opstanak u ligi.

Par dana prije Redsi su dobili Manchester City. Burnley je, negdje na početku sezone, dva puta prešao centar i zabio dva gola. Sedam dana prije Liverpool je bio bolji od Arsenala s 4:3. Porazi protiv Hulla i Leicestera došli su nakon remija protiv Chelseaja, odnosno pobjede protiv Tottenhama. Ostao je još jedan susret, onaj protiv Bournemoutha. Liverpool je bio u nizu od 14 utakmica bez poraza.

Šaptalo se o tituli nakon 27 godina i onda se desio poraz koji je sve šokirao. Redsi su vodili 3:1, svi su upisali tri boda oko sedamdesete minute, kladioničari zaokružili dvicu uz komentar: 'bit će nešto od ovog Liverpoola', i onda je u 76. minuti igre Fraser pogodio, dvije minute kasnije Cook izjednačio, a u 93. minuti, onoj kad Liverpool inače daje gol za pobjedu Ake je zabio i tri boda su ostala na Dean Courtu. To je već 15 bodova, ali nećemo spominjati remije protiv davljenika Sunderlanda i West Hama koji je prije gostovanja na Anfieldu bio u lošoj formi. 


Jurgen Klopp i njegov Liverpool ove sezone kao da su odlučili da će učiniti sve da zakompliciraju borbu za titulu i Ligu prvaka, a ipak da će pomoći ekipama s dna ljestvice u osvajanju prijeko potrebnih bodova za opstanak. 

I opet, Liverpool na terenu predvođenim s Coutinhom, Maneom, Firminhom i Lallanom igra fudbal s kojim može parirati svim ekipa u Evropi, zapravo ne svim. Samo onima koje se ne brane kad igraju protiv Liverpoola. Problem nekih novih Redsa čiji fudbaleri nikad nisu podigli neki trofej noseći crveni dres je taj da ne mogu probiti bunker i izreka: "Mi smo Liverpool, izvolite se braniti", ima novo značenje jer ako se protiv Liverpoola branite bodove će te osvojiti. To najbolje zna Burney. No, ako krenete napadati vaš golman će sigurno minimalno jednom vaditi loptu iz mreže. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Naime, Redsi su postigli najviše golova u dosadašnjem dijelu Premier lige, 58. Ali, na Anfieldu nema Kanea, Lukakua, Sancheza, Coste i Ibrahimovića, nema igrača koji će staviti na svoj račun kad niko drugi nema da plati. No, to je Liverpool. Svi plaćaju skupa, atomski napad mora dati više zbog klimave odbrane i tako u krug. Već sezonama. 

Jurgen Klopp je moderni Roobin Hood. This is Anfield. We are Liverpool, a naredna godina je naša. Samo, na Anfield dolazi Burney nakon pobjede protiv Arsenala, a da li su u Liverpoolu naučili iz starih grešaka uskoro će se vidjeti.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi