Lopta ih je spasila: Zmajevi da nisu fudbaleri bili bi...
Foto: EPA

Šta su po struci bh. fudbaleri?

Lopta ih je spasila: Zmajevi da nisu fudbaleri bili bi...

Reprezentativci Bosne i Hercegovine od djetinstva su imali samo jedan san - da postanu profesionalni fudbaleri. No, da li ste ikada razmišljali šta bi mogli raditi u životu da nisu počeli igrati fudbal i da nisu u tome postigli uspjeh? Na ovo zanimljivo pitanje odgovor je donio SportSport.ba. 

Dok su usavršavali fudbalske vještine, igrači koji danas nastupaju za naš nacionalni tim su se paralelno školovali. Većina njih zbog obaveza u svojim klubovima nije bila u prilici završiti srednju školu na vrijeme, pa su do diplome morali vanrednim putem. 

Toni Šunjić je završio elektrotehničku školu, gdje se obučavao za tehničara za računarstvo, i da nije fudbaler sad bi vjerovatno u Mostaru održavao, servisirao i otklanjao neispravnosti na računarima. 

Ognjen Vranješ je išao u ugostiteljsku školu, Ermin Bičakčić, Edin Cocalić i Mateo Sušić su završili gimnaziju, s tim da je malo nedostajalo da Sušić, koji danas brani boje Sheriffa, nastavi svoje školovanje.

"U školi sam bio jedan od učenika generacije. Škola mi je u tom trenutku izgledala bolje od fudbala i želio sam da upišem fakultet, ali sve se promijenilo kada sam otišao na probu u Zrinjski", kaže Sušić. 

Anel Hadžić i Danijel Milićević su se školovali u Austriji, odnosno u Švicarskoj, gdje su završili ekonomsku školu, dok su Ibrahim Šehić i Ervin Zukanović po profesiji fizioterapeuti. U bijelom mantilu bi vjerovatno bio i Avdija Vršajević, koji je također završio medicinsku školu i po zanimanju je medicinski tehničar.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Da se nisam okrenuo fudbalu, vjerujem da bih u tom smjeru i nastavio studirati. Medicina me je jako zanimala, ali sam se, ipak, odlučio za fudbal", kazao je Vršajević koji je u istoj školi upoznao svoju današnju suprugu. 

Kapiten reprezentacije Edin Džeko pohađao je Željeznički školski centar Sarajevo, dok je Edin Višća išao u Srednju mješovitu školu u Banovićima.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi