Karius protiv Manchestera branio u posebnim rukavicama, takve imaju samo tri osobe na svijetu

Retro stil

Karius protiv Manchestera branio u posebnim rukavicama, takve imaju samo tri osobe na svijetu

Edmir Škorić

U finalu engleskog Liga kupa u nedjelju je Manchester United pobijedio Newcastle sa 2:0, a na golu Svraka bio je njemački golman Loris Karius, koji je nosio neobične, retro rukavice.

Manchester United je očekivano slavio kao favorit i osvojio prvi trofej od 2017. godine i Evropske lige. Liga kup su igrači i stručni štab te navijači Uniteda znali da proslave, dok na St. James Parku nisu imali previše razloga za slavlje.

Karius, koji je Newcastleov od septembra 2022. godine, stao je na gol spletom raznih okolnosti. Bio je to njegov prvi nastup nakon dvije godine.

Razlog tome je činjenica da je prvi gokman Nick Pope ssupendovan zbog crvenog kartona, a njegova zamjena Martin Dubravka igrao je ove sezone za Manchester United. Pravila nalažu da ima pravo nastupati samo za jedan tim u sezoni.

Nijemac je solidno branio u finalu, ali je pažnju privukao neobičnim rukavicama. Bile su to svijetlosmeđe boje rukavice i podsjećale su na kožne modele koje su nekada davno nosili golmnau.

Oglasi

Razlog ovakvog izbora je saradnja koju je Karius uspostavio s malom njemačkom kompanijom POPE's koja proizvodi opremu za golmane. U finalu je nosio model pod nazivom "Leather and Chocolate" (koža i čokolada), referirajući se na staromodnu boju. U proizvodnji rukavica nisu korištene sirovine životinjskog podrijetla.

Christoph Nowak, šef te kompanije i Kariusov privatni prijatelj, objasnio je zašto je odlučio igrati u njima.

"Loris voli rukavice s malo tanjim gornjim dijelom jer mu one daju najveću moguću fleksibilnost. Napravili smo ovaj lijep i jednostavan model kako mu ne bi smetao. Naši logotipi i natpisi su namjerno mali", rekao je za footyheadlines.com.

Do sada posebne rukavice nisu išle u širu prodaju. To će se dogoditi ako za njima bude dovoljna potražnja. Za sada su jedinstveni modeli dostupni samo golmanima koji saurađuju s ovom kompanijom.

Osim Kariusa, to su: Marcel Lotka (Borussia Dortmund) ili Christian Fruechtl (Austrija Beč). Sada kada ih je Karius promovisao u velikom finalu, nema sumnje da će biti velika potražnja i da je to bila savršena reklama za proizvođača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi