Loše pamte, dobro zaboravljaju
Iako je predsjednik Reala obećao da Zidane može ostati koliko hoće u klubu, u posljednje vrijeme ne spominje tu izjavu.

Čeka se odluka Pereza

Loše pamte, dobro zaboravljaju

Zinedine Zidane je pred otkazom - tako kažu barem. Sama činjenica da se priča o ovoj temi je poražavajuća.

Mišljenja navijača Real Madrida ne možemo u potpunosti znati jer ne živimo u Španiji, ali po onome što možemo pročitati, oni ne bi imali ništa protiv da trenutnog šefa stručnog štaba zamijeni neko drugi - možda Ancelotti, možda Conte, možda Pochettino.
Tako to ide sa Real Madridom, igrač ili trener koji ima dobru sezonu, a Pochettino ih ima nekoliko dobrih sa ekipom kao što je Tottenham, odmah postane zanimljiv. Takav je slučaj i sa njegovim napadačem Harryjem Kaneom.

Real brzo zaboravlja

Real Madrid možete voljeti ili mrziti. Kada ne navijate za njih, onda ih obično mrzite (ako vaše praćenje fudbala ide do te mjere da neki klub možete mrziti). Obično oni koji mrze Real Madrid imaju jedan te isti razlog. Real Madrid ne poštuje mnogo one koji su učinili da ovaj klub postane najveći na svijetu. Lakše Real pusti Raula i Gutija nego Liverpool Lucasa Leivu. Redsi su se deset godina dvoumili da li će prodati jednog od najgorih veznjaka koji je ikada zaigrao na Anfieldu, a Real je bez problema pustio jednog od najvećih mađioničara koji je ikada imao predstavu na Santiago Bernabeu stadionu - Gutiju. Doduše, Guti je uveliko imao preko 30 godina kada je otišao, ali Giggs je u Unitedu, da je htio, mogao igrati do 50-te, o Tottiju i Romi da ne pričamo.
Osim Gutija i Raula, Real se lako odricao Ikera Casillasa, Roberta Carlosa, Michela Salgada ili Fernanda Hierra. Jednostavno, politika kluba je da se niko oprostiti neće u bijelom dresu, ma kako se god zvao. Real ne trpi lošu sezonu, a kamoli dvije.

Čeka se odluka Pereza

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez je, nakon osvajanja Lige prvaka prošle sezone, rekao: "Zidane može ostati u Realu do kraja života ako želi".
Za oko 'zapada' jedan komentar nakon toga: "Da, do prve loše sezone".
Čini se da će upravo tako i biti. Perez ne trpi i ne prašta i nešto ne spominje često proteklih dana tu izjavu. Kod Pereza se pika samo ono 'trenutno'. Možeš se ti zvati Mourinho, Ancelotti, Benitez ili Zidane, ali ako u tom trenutku nemaš rezultat, gotov si.
Zašto Zidane ne bi trebao dobiti otkaz? Pa, razloga je više, a znaju ih svi ljubitelji fudbala. Ako odradite godinu i pol savršeno, a onda pola godine katastrofalno, pa valjda će presuditi ovo prvo?! Dakle, Zidane je osvojio dvije titule prvaka Evrope, jednu La Ligu, dva Svjetska klupska prvenstva i još mnogo toga za nepune dvije godine. Ako ikada Perez može pokazati da prašta, onda je to pred ovom statistikom. Trener je zaista teško biti, baš kao i golman. Kada osvajate trofeje, niko vas ne diže u zvijezde, ali kada bilježite loše rezultate, onda ste uvijek najgori i vi ste prvi u redu za otkaz. Dakle, nije trenerima zaista nije lako, a možda im je i najteže u svijetu fudbala.

Sada više niko ne valja

Iako se radi o najboljim fudbalerima svijeta na svojim pozicijama, sada više niko ne valja. Ni, Kroos, ni Modrić, ni Ramos, ni Varane, ni Bale, ni Benzema, a za kraj ni Ronaldo.
Treba se zapitati: Koliko je realno dominirati tri godine zaredom u konkurenciji milijardi koje troše ostale ekipe? Ono što se vidi na igračima Reala - to je nedostatak motiva. Ista ili slična postava igrača je osvojila Ligu prvaka tri puta u posljednje četiri godine. Također, oni su aktuelni prvaci Španije, osvajači Superkupa Španije, Superkupa Evrope i aktuelni svjetski klupski prvaci. Logično je da tu nestaje motiv i da je vrijeme za promjenu ekipe. To je vjerovatno tačno, ali nije tačno da Kroos, Modrić, Ramos, Varane, Bale, Ronaldo i Benzema ne valjaju. Doduše, Benzema ne valja. Dakle, stvari treba gledati iz drugog ugla - motiv ne valja, a ne Zidane.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Još se čeka potez Pereza

Ne treba griješiti dušu, možda Perez na kraju ni neće dati otkaz Zidaneu. Možda će predsjednik Reala, što bi bilo logično, zaista ukazati povjerenje Zidaneu i nakon ove krize te će mu dopustiti mijenjanje ekipe. Naprosto, rezultati su iza Zidanea, doduše prošlih sezona, ali takav trener sigurno zaslužuje još jednu priliku. U svakom slučaju, to je daleko ispravnija odluka od mijenjanja trenera nekoliko puta tokom sezone, što je Real činio početkom ovog stoljeća.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi