Luis Scola potvrđuje MVP klasu

Rezime četvrtog kola Mundobasketa

Luis Scola potvrđuje MVP klasu

Odigrano je i četvrto kolo Mundobasketa nakon kojeg je poznato 15 od 16 učesnika osmine finala. U današnjem petom kolu saznaćemo ime i preostale reprezentacije koja će proći dalje.

U četvrtom kolu u grupi A se desilo jedno veliko iznenađenje. Angola je nakon produžetka dobila Njemačku sa 92:88 i tako izbacila izabranike Dirka Bauemanna. Argentina i Srbija su odradile nove rutinske utakmice protiv Jordana i Australije i danas će u međusobnom duelu odlučiti pobjednika grupe. Njemačka i Jordan igraju utakmicu za prestiž, dok Australija i Angola igraju za treće mjesto u grupi.

Grupa B je također završena, što se tiče putnika u drugi krug. SAD su pobjedom nad Iranom osigurale prvu poziciju koju će danas protiv Tunisa, jedine reprezentacije u grupi bez pobjede, ovjeriti, Slovenija je pobjedom nad Brazilom druga, danas ima trening protiv Irana, dok se za treće mjesto u grupi bore Brazil i Hrvatska, Brazil je blagi favorit, ali neće se Hrvati lako predati.

Turska je u grupi C teško dobila Portoriko i tom pobjedom je osigurala poziciju broj jedan u grupi, Grčka i Rusija su slavile pobjede nad Obalom Slonovače i Kinom, pa se danas u direktnom duelu bore za drugu poziciju, dok se još uvijek traži četvrti putnik u drugi krug. Portoriko igra protiv Obale Slonovače i u slučaju pobjede on je taj, a šansu ima i Obala ukoliko dobije Portoriko, a Kina izgubi od Turske. U tom slučaju bi se gledao koš količnik. Kina ide dalje u slučaju pobjede nad Turskom te poraza Portorika od Obale Slonovače.

U grupi D su također poznata sva četiri putnika dalje. Podmlađena Litvanija je iznenadila i uzela prvo mjesto sa svim pobjedama, danas igraju sa Libanonom, Francuzi su drugi, a danas igraju sa Novim Zelandom, koji je osigurao prolazak dalje. Španija igra sa Kanadom i treba pobjedu za treće mjesto u grupi, dok bi Novi Zeland tada i u slučaju pobjede nad Francuzima završio kao četvrti.

Igrač kola
Luis Scola je odigrao još jednu odličnu utakmicu. Sa 30 poena i 13 skokova bio je najzaslužniji za novu pobjedu Argentine. Istina, mogli smo za igrača kola izabrati i Cipriana Olimpiju iz Angole, koji je srušio Njemačku, ali je Scola zaista još jednom pokazao da se radi o fantastičnom igraču, možda i budućem MVP-u Mundobasketa.

Tragičar kola
Kompletna reprezentacija Portorika. Ponovo su Portorikanci imali prednost većim dijelom utakmice, ali su to sve u finišu prosuli i izgubili već dobivenu utakmicu. Zbog toga danas u posljednjem kolu protiv Obale Slonovače moraju slaviti da bi se plasirali dalje.

Petorka kola
Jaka Lakovič, Olimpo Cipriano, Sergej Monia, Luis Scola i Marc Gasol. Lakovič je sa 20 poena predvodio Slovence do pobjede nad Brazilom, Olimp sa 30 Angolce protiv Nijemaca, Monia je sa 17 poena i 6 asistencija bio najbolji Rus protiv Kineza, Scola je odigrao na svom nivou i po četvrti put, dok je Marc Gasol sa 25 poena i 8 skokova donio Špamcia jako bitnu pobjedu protiv Libanona. U trenucima kada se vanjska linija Španaca mučila, Gasol je preuzeo stvari u svoje ruke i odlučio pobjednika.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije