Preminuo legendarni Luis Suarez Miramontes
Foto - Pexels

U 88. godini

Preminuo legendarni Luis Suarez Miramontes

M. Šljivak

Legendarni španski fudbaler Luis Suarez preminuo je danas u 88. godini. Radi se o istinskom velikanu Barcelone i Intera i prvom španskom osvajaču Zlatne lopte.

Svijet fudbala oprašta se od legendarnog španskog fudbalera Luisa Suareza Miramontesa koji je preminuo danas u 88. godini života.

Čuveni Španac i prvi osvajač Zlatne lopte iz ove zemlje ostat će upamćen kao jedan od najvećih španskih fudbalera ikad i definitivno će čuveni 'Arhitekt' ostati zauvijek upamćen.

Luis Suarez je igrao na poziciji ofanzivnog veznog. Karijeru je počeo u Deportivo La Coruni, a od 1955. do 1961. godine je nosio dres katalonskog velikana Barcelone.

S Barcom je uzeo dvije titule prvaka Španije, a u dresu giganta iz Katalonije 1960. godine dobio je i nagradu za najboljeg fudbalera svijeta. Odigrao je 176 utakmica za ovaj tim i postigao je 80 golova.

Oglasi

Tada je u poretku za Zlatnu loptu nadmašio čuvenog Ferenca Puškaša (Real Madrid), Uwea Seelera (HSV) i Alfreda Di Stefana (Real Madrid).

Godinu dana kasnije Suarez napušta Barcu i odlazi u Inter u najskupljem transferu ikad u to vrijeme. Plaćen je 250 miliona lira (oko 150.000 eura).

Tamo je proveo punih devet godina i postao je legenda i tima s Giuseppea Meazze. U tom periodu Inter je osvojio tri titule Serije A, te dva trofeja prvaka Evrope i dobili su nadimak 'Veliki Inter'. Za Nerazzurre je odigrao 328 utakmica i postigao je 55 golova.

Karijeru je Luis Suarez okončao u dresu Sampdorije i potom se posvetio trenerskom poslu, no za razliku od fudbalske karijere, tu nije imao neke značajne uspjehe.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Vodio je Inter, Deportivo, nekoliko italijanskih niželigaša i čak osam godina mladu reprezentaciju Španije.

Također, od 1988. do 1991. godine vodio je najbolji španski tim.

Zaprati Internazionale, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Internazionale Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi