Izraelac je gol slavio sa zastavom Izraela, a onda je na scenu stupio Luka Bilbija: "UEFA stidi se"

Bh. sudija u centru pažnje na Islandu

Izraelac je gol slavio sa zastavom Izraela, a onda je na scenu stupio Luka Bilbija: "UEFA stidi se"

E. Škorić

Jedan od ponajboljih bosanskohercegovačkih sudija, Luka Bilbija, dobio je UEFA-ino povjerenje i dodijeljena mu je uloga glavnog sudije na meču grupne faze Konferencijske lige između Breidablika i Maccabija iz Tel Aviva.

Posljednjih godina bh. sudije sve više dobijaju priliku da sude na velikim scenama. Irfana Peljtu gledali smo na nekim jako važnim utakmicama Lige prvaka, a neke njegove kolege imale su čast da sude utakmice drugih UEFA takmičenja.

Tako je Luka Bilbija dobio čast da dijeli pravdu na meču 5. kola Konferencijske lige između islandskog Breidablika i izraelskog Maccabija, ali se našao u centru pažnje zbog jednog poteza.

Naime, Bilbija je pokazao žuti karton igraču Maccabija Danu Bitonu, nakon što je postigao gol, a potom želio da ga proslavi sa izraelskom zastavom.

Prateći pravila, Bilbija je odlučio da ga kazni žutim kartonom, što je naravno izazvalo bijes Izraelaca.

Oglasi

"Stadion je pun pro-palestinskih demonstranata koji navijaju za masakr Hamasa u Izraelu. Sramota za UEFA-u", napisao je jedan Izraelac na društvenoj mreži X, koji osuđuje potez bh. sudije.

Maccabi je inače u 35. minuti golom Bitona poveo, da bi Izraelcima VAR u 56. minuti poništio drugi gol jer je Peretz igrao rukom. Nedugo nakon toga, u 61. minuti, Eyjolfsson donosi Breidabliku izjednačenje.

Meč je još u toku i trenutno je 2:1 za Izraelce. Ako ovako završi, Maccabi će biti na korak od nokaut faze sa 12 bodova, naći će se ispred Genta koji ima 10, treća je ukrajinska Zorya sa četiri boda, a Breidablik bi mogao takmičenje završiti bez ijednog boda.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Sve su prilike da će Gent i Maccabi prema očekivanjima proći dalje. Jedni direktno idu u osminu finala ovog takmičenja, a drugi u play-off.

A kada već govorimo o bh. sudijama, valja napomenuti da će Peljto kao najbolji sudija iz BiH večeras suditi spektakularan meč Freiburg - Olympiakos u Evropskoj ligi. On je na programu od 18 sati i 45 minuta.

Top Komentari

daske06
bravo
5 0
antiTrojkas
Da vidimo hoce li fasisti iz Evrope sada kazniti ovo provokatorsko cionisticko djubre??Za obicni LAJK ,da se zaustavi genocid na tlu okupirane Palestine, su kaznjavali igrace! Smiju li i mogu li kazniti cioniste?? NIKAD ANTISEMITIST,VAZDA ANTICIONIST!!!!
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi