Mafija pomiče granice bezobrazluka: "Platit ćeš sve moje gubitke"

Velika mreža kladioničarske mafije

Mafija pomiče granice bezobrazluka: "Platit ćeš sve moje gubitke"

Edmir Škorić

U maju je u zemljama poput Rumunije, Grčke i Brazila otkrivena kriminalna mreža, a u namještanju utakmica sudjelovalo je i do 120 nogometaša.

Igrači koji su bili dio te mreže, uglavnom su plaćeni za izvršavanje naredbi od strane "agenata", odnosno ljudi koji su povezani sa kladioničarskim mafijama. Unosan je to biznis, ali i veoma opasna stvar.

Eduardo Bauermann je nogometaš Santosa koji je dobio prijeteće poruke od jednog mafijaša, takozvanog "mozga" brazilske operacije namještanja utakmica.

"Šta si napravio? Za šta te plaćam? Ima da platiš sve moje gubitke".

Mafijaš je pobjesnio jer se Bauermann nije držao dogovora. Meč je završio bez kartona, a ipak je za to ranije dobio 10.000 eura. U sljedećoj utakmici protiv Botafoga trebao je dobiti crveni kao iskupljenje, ali opet nije izvršen dogovor. Zbog vrijeđanja službenog lica, sudija mu je pokazao crveni, ali tek nakon posljednjeg zvižduka. A to nije donijelo dobitak na listiću za klađenje njegovom "šefu".

"Zašto nisi laktom udario tipa?"

Oglasi

"Htio sam, kunem se", odgovorio je nogometaš, iako nije naišao na razumijevanje.

"Zašto nisi laktom udario tipa?" upitao ga je mafijaš. "Ovaj put ćeš ispraviti grešku. Sve ćeš platiti", napisao je muškarac koji je želio dobiti na kladionici. Ova razmjena poruka dogodila se u novembru 2022. godine, a dijelove iz WhatsApp aplikacije nedavno je objavio časopis “Veja”.

U maju je Santos objavio da uklanja Bauermanna iz ekipe. Klub je priznao da je brazilska policija pomogla da se dođe do istine , koja je od februara vodila operaciju "maksimalne kazne" i uhvatila daljnje tragove, ispitujući igrače i oduzimajući im telefone ili laptope. Na uređajima crno na bijelo bilo je još dokaza o krivnji. Stvari su postale ozbiljne.

U Brazilu je već otkriveno namještanje za 16 utakmica u sezonama 2022. i 2023. u brazilskoj Serie A i Serie B, u kojima su igrači trebali prihvatiti pogodnosti u zamjenu za određene događaje na utakmici. Daljnji sastanci se istražuju. Igrače je kriminalna skupina nagrađivala za žute i crvene kartone te lažiranje jedanaesteraca. Takvo ponašanje kriminalna skupina plaćala je manjim predujmom i velikim bonusom nakon obavljenog zadatka.

U ovoj situaciji kladionice i klubovi se tretiraju kao žrtve. Nekoliko ekipa odlučilo je odmah ukloniti iz rostera igrače koji su optuženi. Ovo se odnosi na npr. Athletico Paranaense, Cruzeiro, Fluminense, Americu i Santos. Slučaj je otišao izvan Brazila, sve do američke MLS , gdje također igraju Brazilci. Colorado Rapidsi su potvrdili da je jedan njihov igrač umiješan u skandal te su ga također suspendovali.

Oglasi

Prema brazilskom portalu Samba Foot, u skandal bi moglo biti upleteno do 120 igrača. To je zato što su prvi igrači već počeli svjedočiti u ovom slučaju i da bi sebi pomogli govore sve što znaju.

Za korupciju u sportskim takmičenjima u Brazilu uz novčanu kaznu predviđena je i zatvorska kazna od dvije do šest godina.

"Kriminalci obično ne priđu samo igraču i traže pomoć u namještanju utakmice", rekao je Jossimaru Michael Bahrs, istražitelj koji istražuje namještene utakmice od 2009. godine. 2020. godine u saradnji s novinarom Benjaminom Bestom objavio je knjigu "Zločini u nogometu" u kojoj opisuje mnoge mehanizme.

"Takvi se prvo žele svidjeti igraču. Predstavljaju se kao agenti. Hvale njihovu vještinu, pričaju o potencijalu i često dodaju da bi trebali igrati u prvoj ekipi. Ponekad ih pozovu na večeru, ponekad na veliku utakmicu. Voze dobar auto i čine se uspješnima. Pogotovo ako je igrač mlad, to može uspjeti. "Agent" se pobrine da igraču učini nekoliko usluga. A onda, jednog dana, zatreba joj jedan “skromni poklon”. Primjerice, u vidu žutog kartona", pojasnio je Bahrs.

Policajac signalizira da igrači žele biti nogometaši najčešće zato što vole nogomet, no kada uđu u kriminalne mreže, nekima od njih iz raznih razloga lijepa igra postaje sredstvo.

U Rumuniji je u proljeće ove godine došlo do skandala zbog toga što je oko 20 sudija bilo umiješano u razne "male prevare". Trebali su da utječu na to koja će ekipa prva izvesti korner ili u kojoj minuti će pokazati prvi žuti karton.

"Bilo je situacija da su svi na stadionu znali za namještaljku, a predsjednici klubova zvali su rodbinu da se klade", rekao je bivši rumunski reprezentativac Florin Prunea, a prenosi “Sporturilor”. Rumunski mediji također su objavili slučajeve igrača koji su bili na terenu i sami se kladili na utakmice.

U Grčkoj se puno pričalo o Jeanu Barrientosu, igraču NPS Volosa poznatom iz poljske lige, koji je prije utakmice s Olympiacosom iz Pireja dobio neobičan prijedlog od menadžera. Ovaj mu je dao prijedloge za ponudu od 40.000. eura u zamjenu za crveni karton prije 30. minute utakmice. Osim toga, igrač je također trebao postati heroj jednog od transfera visokog profila. Barrientos je odbio novac i prijavio slučaj policiji.

U Bjelorusiji je vlastima Shakhtyor Soligorska dokazano namještanje utakmica. Oduzeto im je posljednje prvenstvo i oduzeti su im bodovi za sljedeće sezone (-30 i -20). Slična kazna za iste optužbe dočekala je i viceprvaka Energetyka-BDU. Oba kluba također neće biti u evropskim takmičenjima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi