Maglica: Imam ambicije igrati za reprezentaciju, ali prvo trebam dobiti poziv selektora
Korpulentni stoper jedan je od najboljih defanzivaca u Švicarskoj

Stoper St.Gallena i defanzivac pod ugovorom sa Stuttgartom

Maglica: Imam ambicije igrati za reprezentaciju, ali prvo trebam dobiti poziv selektora · Intervju

Dino Kurbegović

Seniorska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine posljednjih godina ne postiže dobre rezultate,  nakon smjene generacija nikako da se napravi iskorak, te se plasira ne neko od velikih takmičenja. Sigurno da Bosna i Hercegovina ima dosta dobrih igrača, ali čini se da se skauting reprezentacije u narednom periodu mora podići na znatno veći nivo.

Mnogo je primjera igrača kojima je porijeklo iz BiH i koji bi u budućnosti mogli igrati za našu selekciju, samo je potrebno više pratiti takve igrače, te bi u budućnosti mogli imati možda i bolju, ali i ozbiljniju reprezentaciju.

Jedan od igrača na kojeg treba obratiti pažnju je svakako 23-godišnji Matej Maglica, korpulentni stoper pod ugovorom sa Stuttgartom, koji trenutno nastupa za švicarski St.Gallen. Matej je pristao na razgovor za SportSport.ba, a razgovarali smo o njegovoj karijeri, počecima, potpisu ugovora i nastupu u Bundesligi, igrama u Švicarskoj, planovima za budućnost i reprezentaciji...

Matej rođen si u Slavonskom Brodu, ali tvoj otac je iz BiH, tako da pored Hrvatskog možes bez problema dobiti i pasoš BiH, kaži nam gdje si počeo svoju karijeru?

"Pa da rođen sam u Slavonskom Brodu, mama mi je rođena u Hrvatskoj, dok je tata rođen u Bosanskom Šamcu. Odrastao sam u Odžaku, a karijeru sam počeo u Marsoniji, pa sam nastavio u Njemačkim klubovima, Backangu i Goppingeru. Prije nešto manje od dvije godine potpisao sam ugovor sa Stuttgartom".

Kako je došlo do toga da pređeš u tako veliki klub u Njemačkoj, gdje si upisao i debi u Bundesligi, ali si uglavnom nastupao za drugi tim Stuttgarta?

Oglasi

"Pa u ranijem klubu igrali smo protiv Stuttgarta, tu su me primijetili, odigro sam dobro i došlo je do toga da su zainteresovani za mene, dogovorili smo se i tako sam postao član tog kluba. Debitovao sam u Bundesligi protiv Arminije Bielefeld 11. juna prošle godine i taj dan ću svakako dugo pamtiti. Nakon toga igrao sam uglavnom za drugu ekipu Stuttgarta, te skupljao minute i iskustvo".

Ove zime si kao posuđen igrač Stuttgarta stigao na posudbu u St.Gallen i to se ispostavilo kao pravi potez?

"To je bio stvarno dobar potez, došao sam u dobar klub, gdje sam se brzo uklopio. Igram standardno, ekipa kako sam došao nema poraza i mogu biti potpuno zadovoljan svojim boravkom trenutno u Švicarskoj. Dosta smo i napredovali i na tabeli, igramo dobar nogomet, tako da sve ide u dobrom smjeru".

U konkurenciji ste za izlazak u Evropu, a ti si iz kola u kolo jedan od najbolje ocijenjenih odbrambenih igrača u ligi?

"Ekipa je dobra, borimo se za izlazak u Evropu, vidjet ćemo na kraju šta će biti. Švicarska liga je veoma dobra za igrače, za dalji razvoj, ima dosta dobrih igrača, igra se brz nogomet, sve mi to djeluje dosta profesionalno i na visokom nivou. Zadovoljan sam kao što sam rekao dosadašnjim igrama ovdje"

Visok si 198 centimetara, igraš stopera i ljevak si, nogometni stručnjaci bi kazali da imaš sve preduvjete za jednu dobru nogometnu karijeru?

"Da igram stopera, ljevak sam, vidjet ćemo kako će moja karijera ići dalje, nadam se da ću se nastaviti razvijati i nastaviti u ovom ritmu. Ne znam šta će biti u narednom periodu, još ne znam hoću li se vraćati u Stuttgart ili ću ostati ovdje u St.Gallenu, vidjet ćemo na kraju sezone . Osjećam se ugodno ovdje, pa ćemo na ljeto vidjeti šta dalje".

Budući da igraš standardno u ozbiljnom prvenstvu, razmišljaš li u narednom periodu o pozivu iz reprezentacija BiH ili Hrvatske?

"Imam ambicije da budem reprezentativac, sad vidjet ćemo ako mi ko pošalje poziv, svakako bi razmišljao o tome, ali dok se to ne desi ne mogu ništa unaprijed govoriti. Trenutno sam samo fokusiran na klub i svoje igre, a vidjet ćemo za dalje", kazao je za SportSport.ba Matej Maglica, koji je prema medijima u Švicarskoj defanzivac sa najviše dobivenih duela u ligi, te sigurno jedan od najboljih stopera u prvenstvu.

Top Komentari

Mowzilla
Vec izgubljen jer SAVEZ NAPOLjE !!!
3 0
Maximilian
St. Gallen pokušava da ga zadrži jer su zadovoljni sa njim ali pošto imaju mali budžet, za švajcarske standarde, teško će to ići.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi