Mahmić: Proživljavam lijepe trenutke u karijeri, ali znam da sada moram raditi još jače i bolje
Mladi defanzivac oduševio je sve navijače Čelika debijem i igrom protiv Radnika na Bilinom polju, te ga s pravom najavljuju kao veliku nadu s Bilinog polja, koja bi mogla napraviti veliku karijeru.

Velika nada NK Čelik za SportSport.ba

Mahmić: Proživljavam lijepe trenutke u karijeri, ali znam da sada moram raditi još jače i bolje · Intervju

Dino Kurbegović, foto: Dino Kurbegović

Kada vas šef stručnog štaba s 15 godina priključi seniorskoj ekipi, a sa 16 godina debitujete za prvi tim, onda za takve kažu da su veliki talenti i nade, pred kojima je svijetla budućnost. Jedan od takvih je sigurno i 16-godišnji Azur Mahmić. Ovaj Zeničanin koji nastupa za kadetsku selekciju NK Čelik, nedavno je debitovao za prvu ekipu u meču protiv Radnika, te se upisao u historiju kluba s Bilinog polja, kao jedan od pet najmlađih igrača koji su zaigrali za prvi tim Čelika.

Uslijed pauze zbog korona virusa razgovarali smo s novom zeničkom nadom, a Azur Mahmić za SportSport.ba govorio je o tome gdje je i počeo svoju karijeru, koji trener ga je prvi priključio prvoj ekipi, debiju za seniore, borbi Čelika za opstanak u ligi planovima za budućnost...

Azure da krenemo ispočetka, gdje i kada si počeo svoju nogometnu karijeru?

"Nogomet sam počeo trenirati s osam godina u Školi nogometa Tempo-Sport iz Zenice, koju inače drži naš proslavljeni bivši reprezentativac Nermin Šabić. Prvi trener mi je bio Izudin Kamberović. U Čelik sam prešao kao pionir, prije otprilike četiri godine kod trenera Amira Japaura, kojem sam se odmah svidio i tako sam ostao i počeo igrati za pionire".

Kroz omladinske selekcije Čelika ga je treniralo nekoliko trenera

"Osim Japaura, tu su bili još Skočibušić i Brkić, koji su danas treneri kadeta odnosno juniora kluba. Igrao sam ove sezone i za kadete, te par puta i za juniore kluba, ali trenutno sam samo u prvom timu i s njim treniram, te sam zasad prezadovoljan treninzima i svime što se događa u mojoj karijeri. Moram spomenuti i trenera Asima Hrnjića, koji mi je dosta pomogao, a s njim sam prije radio i individualno".

Mnogi se ne sjećaju da je malo falilo da debituješ prošle godine za prvi tim u utakmici protiv Sarajeva na Koševu.

"Trener je bio Cihat Arslan koji me je prvi i priključio prvoj ekipi s 15 godina. Igrali smo protiv Sarajeva na Koševu, falilo je nekoliko igrača, te me trener pročitao da budem među 18 igrača, koji će igrati protiv Sarajeva. Međutim zbog toga što nisam još napunio 16 godina nisam mogao biti u konkurenciji za meč, jer takvo je pravilo u Premijer ligi. Pred kraj sezone kada sam već imao 16 godina bio sam par puta na klupi za rezervne igrače i kada sam trebao debitovati za prvi tim, nekoliko dana ranije sam se povrijedio u meču omladinske lige, tako da u zadnjoj utakmici protiv Širokog prošle sezone nisam debitovao zbog povrede".

Dolaskom Umita Özata na klupu Čelika događaju ti se najljepši trenuci u dosadašnjoj karijeri

"Pa da na pripremama u Antaliji sam odigrao pet od šest pripremnih utakmica u početnoj postavi i vidio sam da me trener forsira. Ja sam davao sve od sebe, pokušavao sam se nametnuti, iako sam znao da sam najmlađi u ekipi, ali očito da je šef bio zadovoljan mojim partijama na pripremama u Turskoj".

Dolazi utakmica protiv Radnika na Bilinom polju i tvoj debi za seniorsku ekipu, kakav je bio osjećaj, da li je bilo straha i kakao je bilo igrati na seniorskom nivou?

"Iskreno imao sam veliku tremu, ali kada sam izašao na teren i nakon pet, šest minuta igre sve je nestalo. Ponijela me i atmosfera, navijači su mi dali dodatni vjetar u leđa jer su pozdravljali aplauzom svaki moj potez što mi je dosta značilo za samopouzdanje, opustio sam se skroz i tako sam igrao do kraja. U narednoj utakmici protiv Slobode sam dobio šansu u drugom poluvremenu i asistirao sam Crničkom za gol, tako da sam zadovoljan sa svoja dva dosadašnja nastupa u prvom timu. Proživljavam lijepe trenutke u karijeri, ali svjestan sam da sada moram raditi još jače i bolje, ako želim na kraju da uspijem i postignem nešto kao nogometaš".

Kada se nastavi prvenstvo, Čelik će na raspolaganju imati sve igrače, odnosno strane igrače koji su registrovani, bojiš li se da možda nećeš imati više šanse za igru, za razliku od početka ovog drugog dijela sezone?

"Trener je pričao sa mnom i zadovoljan je kako sam odigrao utakmice protiv Radnika i Slobode. Do mene je da nastavim raditi, trenirati i dokazivati se, a do trenera je kome će dati šansu za igru. Nadam se da ću imati minutažu i u nastavku sezone, naravno kada se nastavi jer ova pauza svakako nikome ne odgovara".

Igraš u odbrani, a nakon meča protiv Radnika klub te je nagradio ugovorom na tri godine.

"Pa da moja primarna pozicija je stoper, ali mogu igrati po potrebi i lijevog bočnog. U pratnji svoga oca jer sam maloljetan nakon te utakmice potpisao sam profesionalni ugovor na tri godine s Čelikom, budući da kao maloljetan najviše mogu na tri godine potpisati".

Budući da si se isticao igrama u omladinskom pogonu da li je bilo ponuda drugih klubova u proteklom periodu i imaš li nekog čovjeka koji brine o tvojoj karijeri?

"Imam menadžera Edvina Kurtagića, on je tu sa mnom već više od godinu dana. Zadovoljan sam kako se odnosi prema meni, tu mi je uvijek na usluzi i korektno sarađujemo. Kada su u pitanju ponude, imao sam ih u proteklom periodu od Sarajeva i Veleža, te nekih ponuda iz Hrvatske, ali na kraju ostao sam u Čeliku, tu mi je najbolje, rođen sam u Zenici, to je moj dom, tako da je na kraju ispalo i najbolje što sam ostao u Čeliku".

Debitovao si prošle godine za kadetsku selekciju, te si uz Vrhovca jedini reprezentativac iz kluba u reprezentativnim selekcijama BiH.

"Prošle godine sam debitovao za kadetsku reprezentaciju protiv Gibraltara u Zenici, a imao sam sreću da u debiju postignem i pogodak. Budući da imam pravo nastupa još za kadetsku selekciju u kvalifikacijama, očekujem poziv selektora Nermina Šabića kada budu kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, ali i za juniorsku selekciju kod selektora Slavena Muse".

Čelik se ove sezone bori za opstanak, klub je u teškoj situaciji, kako je tebi kao mladom igraču trenirati i nositi se s tim pritiskom, te šta očekuješ u nastavku sezone u Premijer ligi?

"Ima tu par starijih igrača i trenera koji se brinu da dignu atmosferu na treningu, uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazimo. Svjesni smo da svi zajedno moramo raditi na tome da ostavimo klub u Premijer ligi. Nadam se da ćemo uz podršku navijača to na kraju i uraditi".

Igrači su dobili slobodno do srijede, kako je bez nogometa sigurno nesvakidašnja situacija u kojoj su se našli svi nogometaši?

"Pa teško je, jučer smo imali trening, te nam je rečeno da do srijede dobijamo slobodno uslje situacije s korona virusom. Ništa nam drugo ne preostaje nego da individualno radimo i održavamo formu, dok se ne nastave treninzi i Premijer liga BiH".

Ti si primjer da u omladinskom pogonu Čelika ima talenata, iako su veoma loši rezultati omladinaca posljednjih godina, ali općenito i rad, te odnos rukovodstva kluba prema mlađim selekcijama?

"Ima u kadetima i juniorima sigurno igrača na koje se treba obratiti pažnja. Imamo tu Piljuga, Sibala, Smajića, u prvom timu je i golman juniora Sejmen. U Čeliku je uvijek bilo talenata, samo su potrebni bolji uslovi i rad u narednom periodu, tako da vjerujem da će biti još igrača na koje će klub obratiti pažnju".

Kao i svaki nogometaš sigurno imaš svog nogometnog uzora, te klub za koji navijaš u Evropi?

"Moj nogometni uzor je Lionel Messi, naravno navijam za Barcelonu, a igrač kojeg volim da gledam, a igra na poziciji stopera je Sergio Ramos iz Real Madrida".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj nam kaži, sigurno da u Premijer ligi ima neki nogometaš koji igra u odbrani, a da ti se sviđa njegov stil igre?

"Pa defanzivci koji mi se sviđaju su Emir Jusić iz Slobode, bivši igrač Čelika, te Nihad Mujakić koji je prešao u Hajduk, a igrao je u Premijer ligi BiH. Od kolega i ono što sam vidio na televiziji, mislim da je najteže od napadača čuvati Mersudina Ahmetovića iz Sarajeva", kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Azur Mahmić, velika nada zeničkog nogometa, koji je sa 16 godina i devet mjeseci debitovao za prvi tim Čelika.

Zaprati NK Čelik, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Čelik Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lafac
On ima 16 godina?
3 2
wenger86
Clanak kao da je Haland a mahmic.. Otice za 5 godina u domzale pa ce se na godinu vratit u nekog drugog premierligasa
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi