Poznati Brazilci odabrali Rusiju za svoju reprezentaciju
Brazilski duo želi u budućnosti predstavljati Rusiju na velikoj sceni (Foto: EPA)

Duo želi dres ove selekcije

Poznati Brazilci odabrali Rusiju za svoju reprezentaciju

M. Šljivak

Dvojica brazilskih fudbalera, Malcom i Claudinho, odlučili su u budućnosti nastupati za reprezentaciju Rusije. Igrači Zenita iz St Petersburga podnijeli su zahtjev za ruski pasoš i fudbalska reprezentacija ove zemlje će u narednim godinama moći računati na njihove usluge.

Brazilski fudbaleri Malcom i Claudinho uskoro će postati državljani Rusije i imat će mogućnost nastupanja za selekciju ove zemlje u narednim godinama.

"Dobili smo informacije da bi igrači bili veoma sretni da dobiju pasoš. Čekamo datum kada će se to dogoditi. Sportsko državljanstvo nije isto kao obično, pa će morati sačekati određene vrijeme kako bi igrali za nacionalni tim", rekao je generalni direktor Zenita Alexander Medvedev.

Brazilci će bez obzira na sportsko državljanstvo morati sačekati nastupe za ruski nacionalni tim. Malcom može na teren od 2024. godine, a Claudinho tek 2026. godine.

"Prvo moramo vidjeti da li imaju pravo nastupa za Rusiju. Potreban je papir iz Fudbalskog saveza Brazila i tek onda ih možemo pozvati u nacionalni tim", saopšteno je iz ruskog Saveza.

Malcom je ranije igrao zvanične utakmice za mladu reprezentaciju Brazila. Ipak, prema FIFA pravilima ima mogućnost promjene nacionalnog tima i zvanično će pasoš dobiti početkom 2024. godine nakon pet godina boravka u Rusiji.

Oglasi

S druge strane Claudinho će tek 2026. godine imati mogućnost da dobije zvanični pasoš i da postane Rus. On je u ovoj zemlji od 2021. godine i imat će 29 godina kada dobije pravo nastupa za Ruse.

Malcom je nekadašnja velika nada brazilskog fudbala, ali nikada nije ostvario karijeru kakva mu se predviđala nakon transfera u Barcelonu 2018. godine.

Katalonci su ga platili više od 40 miliona eura. On se nije snašao u nakon samo jedne sezone je otišao u Zenit, čiji je član i danas. Ranije je nastupao za Bordeaux i Corinthians.

S druge strane Claudinho je od 2021. godine u Zenitu. Tim iz St Petersburga mu je prvi izvan Brazila, a ranije je igrao za Corinthians, Ponte Pretu i RB Bragantino.

Za mlade selekcije Brazila nastupio je devet puta, ali nikad u zvaničnim FIFA utakmicama i to mu omogućava nastup za Rusiju.

Podsjetimo, ruski klubovi i reprezentacija su pod sankcijama FIFA i UEFA, pa se klubovi i nacionalni tim ne mogu takmičiti pod okriljem ovih organizacija.

Promo

Top Komentari

anga
Poznati?
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti