Rusi donijeli veliku odluku

Mijenjaju tehničkog sponzora

Rusi donijeli veliku odluku

E. Škorić

Nogometna reprezentacija Rusije više neće nositi dresove Adidasa, što je potvrdio nogometni savez te zemlje.

Ruski nogometni savez (RFU) imat će novog dobavljača opreme za nacionalne selekcije nakon što je zamijenila njemačkog diva sportske opreme Adidas, prema riječima predsjednika RFU-a Aleksandra Dyukova. Ovim korakom okončat će se više od decenije kontinuirane saradnje dviju strana.

"Možemo sa sigurnošću reći da 2023. nećemo imati Adidasovu opremu", rekao je Dyukov u subotu.

"Kada će biti novi partner? U prvom kvartalu 2023. godine. Trenutno pregovaramo – bit će novi tehnički sponzor", dodao je.

Adidas isporučuje dresove ruskim nacionalnim timovima od 2008., kada je preuzeo prethodni ugovor s Nikeom. RFU je najavio novi ugovor s Adidasom u avgustu 2021., koji je trebao trajati do 2026.

Međutim, dogovor je suspendovan u martu nakon ruskog napada na Ukrajinu. Osim što je obustavio saradnju s RFU, Adidas je zatvorio sve svoje trgovine u Rusiji.

Ruska muška reprezentacija još uvijek je nosila Adidasove dresove za međunarodne prijateljske utakmice protiv Kirgistana u septembru te Tadžikistana i Uzbekistana u novembru.

Ruski timovi zabranjeni su službenim takmičenjima UEFA-e i FIFA-e na svim razinama od 28. februara, nakon što su organizacije postupile prema preporuci Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK).

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sankcije su ruskoj muškoj reprezentaciji oduzele šansu da se plasira za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022., a već su povučeni iz žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Usred zabrana, bilo je prijedloga da RFU napusti UEFA-u i pridruži se AFC-u (azijska krovna kuća nogometa) iako su ruski nogometni dužnosnici u decembru najavili da će osnovati radnu skupinu uz UEFA-u u pokušaju da pronađu put za povratak u UEFA-u.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi