Fudbalerke Cityja zbog menstruacije tražile nove šorceve, klub im je odmah izašao u susret

Osjećale nelagodu

Fudbalerke Cityja zbog menstruacije tražile nove šorceve, klub im je odmah izašao u susret

E. Škorić

Fudbalerke Manchester Cityja zatražile su od klupskog rukovodstva da promijene boje šorceva.

Igračice engleskog velikana požalile su da se ne osjećaju ugodno u bijelim šorcevima tokom mjesečnice, a njihova žalba je odobrena, pa će nositi do kraja sezone bordo šorceve.

U posljednje vrijeme vrlo se često raspravlja o menstruaciji kod sportistkinja. O menstruaciji se posebno glasno govorilo tokom ovogodišnjeg Wimbledona. U skladu s dugom tradicijom londonskih terena, igrači se moraju takmičiti u bijeloj odjeći - to je kako bi se učinkovito prikrili tragovi znoja i naglasio prestiž i položaj sportista.

Tek boja uniformi teniserkama stvara nelagodu zbog menstruacije. Tokom turnira čak je došlo i do protesta aktera, a sada su se na temu menstruacije javile i igračice Manchester Cityja.

Raspon boja ženske ekipe Manchestera gotovo je identičan onoj muške ekipe. I igrači i igračice nose plavi dres i bijele kratke hlače tokom domaćih utakmica. Sada će se promijeniti boje garderobe za fudbalerke, na njihovu inicijativu.

Djevojke su kazale da često moraju da kontrolišu čistoću hlačica i da se ne mogu u potpunosti fokusirati na igru, zbog čega su tražile da se promijeni bijela boja u neku drugu, tamniju varijantu.

Inače, bordo šorc je dio druge, gostujuće garniture Cityjevih dresova, što kod muškaraca, što kod žena.

"PUMA i Manchester City ponosni su što blisko sarađuju s igračicama. Želimo ih podržati i stvoriti najbolje moguće okruženje u kojem će se osjećati ugodno i natjecati na najvišoj razini. Ženska ekipa nas je obavijestila da ne žele nositi bijele hlačice tijekom njihove menstruacije. Spremni smo napraviti promjene u proizvodima koje nudimo igračicama. Počevši od sezone 2023./24., nećemo isporučivati bijele hlačice za žensku ekipu", objavila je Puma.

Igračice Cityja su tako protiv Blackburna zaigrače u bordo šorcevima, a ta promjena pozitivno je utjecala na moral ekipe jer je slavila sa 6:0 u srijedu u spomenutom duelu.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi