Manchester City i Liverpool: Ko s kim igra do kraja?
Do kraja sezone voditi će se mrtva trka za naslov prvaka Engleske

Građani s utakmicom manje imaju "pole position"

Manchester City i Liverpool: Ko s kim igra do kraja?

S. Bošković

Završeno je još jedno kolo engleske Premier lige, a osvajač titule još nije odlučen.

Liverpool je na domaćem terenu savladao Chelsea rezultatom 2:0, dok je Manchester City preživio teško gostovanje Crystal Palacu (1:3).

Do kraja prvenstva ostala su još četiri kola, a trenutno dva boda dijele vodeći Liverpool i drugoplasirani Manchester City koji ima utakmicu manje od Redsa.

Ipak, obje ekipe su na putu da ostvare historijski dovoljan broj bodova koji je prethodnim prvacima bio dovoljan za titulu, a Jurgen Klopp ili Pep Guardiola će se na kraju sezone morati "okititi" titulom najbolje drugoplasirane ekipe Premier lige u historiji.

Statistički se može vidjeti težina rasporeda po prosječnim osvojenim poenima na gostovanjima i domaćinstvima protivnika ova dva tima.
Protivnici Livepoola na domaćem/gostujućem terenu prosječno osvajaju po bod. 

Tim s Anfielda u narednom kolu gostuje Cardiffu, ekipi koja je uvijek nezgodan protivnik. Tim Niela Warnocka bori se za svaki bod, te generalno igra mnogo bolje na domaćem terenu. Nakon gostovanja u Velsu, Liverpool će se vratiti kući gdje igra protiv Huddersfielda, koji je siguran putnik u drugu ligu i sve osim sigurne pobjede Redsa bilo bi veliko razočaranje.

Odlazak na St James' Park je jedna veoma teška utakmica za ekipu Jurgena Kloppa. Newcastle je slavio u posljednjih pet od sedam domaćih susreta, a pred domaćim navijačima su krajem januara srušili i Manchester City.

U posljednjem kolu, gotovo pa sigurno i odlučujućem, na Anfield će stići Wolverhampton.

Wolvesi su ove sezone poznati po tome da su osvojili bodove protiv svih ekipa s vrha ljestvice, osim protiv Liverpoola. Nakon ispadanja iz polufinala FA kupa neće se morati brinuti o odmaranju igrača za finale ovog takmičenja. Ipak, pitanje je koliko mogu učiniti na Anfieldu, na kojem će sigurno biti vatrena atmosfera.

Protivnici Manchester Cityja na domaćem/gostujućem terenu prosječno osvajaju 1.65 bodova. 

S druge strane, Manchester City na papiru ima dosta teži raspored. Dvije od pet preostalih utakmica su protiv ekipa s vrha tabele, a fudbaleri Pepa Guardiole će samo dva puta igrati na domaćem terenu.

Prvo će Građani snage odmjeriti s Tottenhamom na Etihadu, tri dana nakon uzvratnog susreta ovog dva tima u Ligi prvaka.

Nakon meča s Spursima, City će gostovati Burnleyu koji na domaćem terenu osvaja 1.35 bodova po utakmici na domaćem terenu, a u zadnjem kolu će omjeriti snage s Brightonom (1.38 bodova po meču), no ipak izgledno je da će Galebovi osigurati opstanak do zadnjeg kola, te će opušteno dočekati goste.

Veoma neugodan meč Manchester City bi mogao imati protiv Leicestera. Lisice su ove sezone već jednom savladale aktualne prvaka Engleske, a na Etihad dolaze predvođene bivšim trenerom Liverpoola, Brendanom Rodgersom. Rodgers je s Redsima bio nadomak titule 2014. godine, kad je šampionski pehar podigao upravo Manchester City, te je za očekivati da će dati sve od sebe da se "osveti", ali i da pomogne svom bivšem timu.

No, utakmice odluke mogla bi se odigrati 24. aprila na Old Traffordu gdje će snage odmjeriti Manchester United i Manchester City. To će biti prvi gradski derbi za Ole Gunnara Solskjaera, a njegovom timu je potreban svaki bod za plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Na papiru čini se da Liverpool ima dosta lakši raspored, dok City ima veoma teške naredne tri utakmice. Meč s Tottenhamom će doći tri dana nakon Lige prvaka i zavisno od ishoda rezultata u elitnom evropskom takmičenju mogao bi i zavisiti ishod ligaškog meča ova dva tima.

United se s druge strane nalazi u promjenjivoj formi, a svi u crvenom dijelu Manchestera znaju da bi "uzimanjem" bodova gradskom rivalu titulu prvaka Engleske dali u ruke najvećem rivalu.

Ostala tri meča za City mogla bi biti rutinska. Burnley i Brighton uskoro bi trebali osigurati opstanak, te bi protiv Građana mogli igrati "za ništa". U sličnoj situaciji je i Leicester City, no kao što je već rečeno, Brendan Rodgers svojim igračima sigurno neće dopustiti opuštanje.

Liverpool s druge strane ima niz od pet pobjeda, a ako Redsi žele da osvoje titulu morat će dobiti još četiri utakmice do kraja, a onda možda izgubiti titulu s bodom manje od Manchester Cityja.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Naravno, vrijedi napomenuti da je posljednje prosipanje bodova Manchester Cityja bilo u porazu od Newcastlea krajem januara.

Sigurno je da nas očekuju veoma zanimljiva četiri regularna kola, te derbi Manchestera.

Datum Manhester City Liverpool
20.04/21.04 Tottenham  Cardiff
24.04. Manchester United      ///
28.04/26.04 Burnley Huddersfield
04.05/05.05 Leicester Newcastle
12.05. Brighton Wolverhampton
Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi