SportSport.ba sa sjevera Afrike

Marhaba Algiers

M. Skaka
Teme:

"Bez prevelike potrebe građanima Bosne i Hercegovine ne savjetuje se da putuju u Alžir.", stoji na web stranama Ministarstva vanskih poslova BiH. Međutim, kako se utakmica fudbalske preprezentacije svrstava u kategoriju prevelikih potreba, SportSport.ba danas je u glavnom gradu Alžira sačekao Zmajeve.

Tromilionski grad na sjeveru Afrike domaćin je fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja će u srijedu ovdje odigrati susret sa najboljim domaćim fudbalerima sa klupe vođenim našim renomiranim stručnjakom Vahidom Halilhodžićem, a kako bi ispratili Zmajeve i na ovom gostovanju, ekipa SportSport.ba stigla je još sinoć i u narednim danima donijeće vam sve najznačajnije priče iz Alžira.

 

Već u prvoj vožnji kroz grad, jasno vam je zašto se dolazak u ovu zemlju smatra rizičnim. U 1 sat iza ponoći, kada je sletio avion kojim smo stigli iz Rima, sve ulice potpuno su prazne. Jedini pješaci su u policijskim uniformama i u jurnjavi raspalim taksijem od aerodroma do centra neophodno je proći 4 policijska checkpointa.

 

Od rane zore, potpuno drugačija slika. Grad vrvi iako se ne može jasno dokučiti čime se užurbana masa bavi u ruiniranom urbanom centru. U Alanfordovskom ambijentu prepoznaje se grad koji je bio prelijep početkom 20. vijeka, ali od tada kao da niko ni prašinu nije obrisao. U cijelom gradu nema niti jednog semafora, ali policajaca ne manjka. I da, zabranjeno ih je slikati, pa čak i one koji su u civilu (kao da bi to neko mogao znati?), sa čime smo se upoznali nakon što nam je detektivskom intervencijom ispražnjena kartica u fotoaparatu. 

 

Na ulicama, niti jednog turiste. I oni evropljani koji su se zatekli ovdje, svoje porijeklo pažljivo skrivaju. Fotoaparati, mobiteli, računari… sve je to pažljivo zašuškano po džepovima i ruksacima, obzirom da ni u centru grada ne postoji mjesto koje bi ulijevalo dovoljno sigurnosti da se oprema vrijednija od 20KM izvadi na svjetlost dana.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Ovaj put, jasno je da Zmajevi neće imati podršku navijača na kakvu smo navikli u Evropi ili Americi. Imaće bar jednog, pa možda će i to biti dovoljno za pobjedu u srijedu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.