U opremi sjeo u Ladu i krenuo na avion: Odigrao dvije utakmice u jednom danu u različitim zemljama

Igrao za reprezentaciju, pa za klub

U opremi sjeo u Ladu i krenuo na avion: Odigrao dvije utakmice u jednom danu u različitim zemljama

Endin Čaušević

Moderni fudbal iz sezone u sezonu ima sve više utakmica u svom rasporedu zbog čega se klubovi i igrači itekako žale jer se sve češće dešava da u svega sedam dana odigraju čak tri utakmice. No, niko još uvijek nije ni blizu da nadmaši čovjeka koji je u 24 sata odigrao dva meča u dvije različite zemlje.

Posebno je raspored fudbalskih utakmica zgusnut u ovoj sezoni zbog toga što se Svjetsko prvenstvo igra u neobičnom terminu i to u punom jeku sezone. Klubovi su igrali po tri meča sedmično već dva mjeseca samo kako bi se SP u Kataru mogao igrati u zimskom periodu.

Zbog toga je grupna faza Lige prvaka odigrana za manje od dva mjeseca što se ranije nikada nije desilo. Sve se podredilo Mundijalu, a fudbalerima smeta što o njima niko ne vodi računa niti ih pita mogu li taj tempo da izdrže.

Mnogi sve to povezuju s modernim fudbalom i činjenicom da se zbog novca stvari drastično mijenjaju, ali takvih slučajeva, doduše tek ponekad, bilo je i u prošlosti.

Najlegendardniji slučaj oko zgusnutog rasporeda je onaj kojeg je imao nekadašnji reprezentativac Velsa, Mark Hughes, koji je u svega 24 sata odigrao dvije utakmice i to u različitim zemljama.

To se desilo na današnji dan prije tačno 35 godina kada je Hughes u jednom danu igrao za reprezentaciju Velsa, a zatim i u dresu Bayerna iz Minhena gdje je tu sezonu nastupao na posudbi iz Barcelone.

Oglasi

Hughes je prvo igrao za svoju reprezentaciju koja se tada borila za plasman na Evropsko prvenstvo koje se igralo 1988. godine. Vels je igrao u gostima protiv Čehoslovačke u Pragu i trebala im je pobjeda za plasman dalje.

Međutim, Vels je u tom meču poražen sa 2:0 i nije uspio da se plasira na EP. Hughes je odigrao svih 90 minuta i odmah nakon posljednjeg sudijskog zvižduka dok je bio još u opremi sjeo je u Ladu i krenuo ka aerodromu.

Nije bilo vremena ni da se presvuče niti istušira i odmah je otišao na avion kako bi otputovao za Minhen gdje ga je istu noć čekao meč njemačkog Kupa protiv Borussije Monchengladbach.

Tada je Hughesa na aerodromu pokupio nekadašnji predsjednik njemačkog kluba Uli Hoeness koji je učinio sve da Velšanin stigne na ovaj meč. U zelenom Porscheu su stigli na Olympiastadion u Minhenu, a Hughes se u avionu već presvukao u opremu Bayerna kako bi bio odmah spreman da igra.

Na meč su stigli na poluvremenu i Hughes je odmah ušao u igru. Bayern je gubio sa 1:0, a potom su do kraja meča Bavarci preokrenuli i uspjeli da nakon dvomeča savladaju Gladbach. O tome je Hughes govorio prije nekoliko godina u jednom od podcasta.

  
Mark Hughes u dresu Velsa pred meč protiv Čehoslovačke u Pragu i u dresu Bayerna nekoliko sati kasnije na meču protiv B. Monchengladbach u Minhenu

"Došli smo na poluvremenu i već sam bio u opremi Bayerna. Presvukao sam se u avionu. Na klupi je bio njemački igrač Armin Eck koji je ličio na mene i sjedio je tu da misle da sam to ja. Bio je pun stadion. Ušao sam u igru nakon sat vremena dok smo gubili sa 1:0 i na kraju smo pobijedili, a ja sam bio junak utakmice", rekao je Hughes.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Tek sam kasnije postao svjestan toga šta se desilo. U istom danu sam igrao dvije utakmice za različite ekipe u različitim zemljama. To je baš za nepovjerovati".

Hughes je u Bayernu odigrao ukupno 23 meča i dao je sedam golova. U karijeri je ogroman trag ostavio u Manchester Unitedu gdje je upisao preko 350 nastupa i dao je 130 golova. Igrao je još za Barcelonu, Everton, Southampton, Blackburn i Chelsea.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi