Meša prvi put bez Gillija "na Izbore"

Biti ili ne biti za reprezentaciju BiH na Kipru

Meša prvi put bez Gillija "na Izbore"

Iz Nikozije će nam večeras stići odgovor na pitanje možemo li se nadati barem baražu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Meč sa domaćim Kiprom predstavlja prvi od tri obrasca, ne računajući simpatični Gibraltar, koja moramo ovjeriti da bi "ispunili zahtjeve evropske komisije i podnijeli prijavu za pristup akcionom planu". Tako bi to nekako zvučalo u političkom diskursu.

Ne dobijemo li po svemu nižerangiranog domaćina, koji nas je jednom zavio u crno ponajviše zbog prepotencije tadašnjeg selektora Safeta Sušića i ignorantskog, potcjenjivačkog odnosa naših fudbalera - radi kojeg ne možeš ni penal u gol pretvoriti - ostatak kvalifikacija mogao bi proteći u revijalnom tonu.

Što se izjava tiče, izostavit ćemo ih jer su članovi stručnog štaba poslovično jednolični u izricanju. "Došli smo po tri boda, znamo svoj kvalitet, znamo tuđi kvalitet, dobro smo radili, treba nam kolektiv..." otprilike je to isto što bi rekao i svaki iole inteligentan osmogodišnjak. I to je tako iz slučaja u slučaj.

Gostovanje u Albaniji

Elem, posljednju gostujuću utakmicu fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine, doduše prijateljsku, odigrala je u Elbasanu protiv Albanije i sve je bilo divno i krasno. Dobili smo 2:1 solidnu evropsku selekciju i na djelu vidjeli nekoliko novih igrača, uvjerili se da mogu biti od koristi. I Ðumić i Kodro i Krunić, kojeg doduše sada nema na spisku. 

Ohrabreni uspješnom provjerom čekali smo u Zenici Grčku i osramotili se u svakom smislu. Meša je izgubio pomoćnika Gillija, za kojeg bi se mogao pokušati u Las Vegasu organizirati eventualni K1 duel protiv pomoćnika selektora Belgije, Thierryja Henryja. Ovaj se dobro bije, ovaj drugi poznat.

Osim pomoćnika, reprezentacija je izgubila i dva boda. Poraženi smo najviše na mentalnom planu, ispali smo blećci i sve samo ne mudri. Ali, dobro, to se nekako može i očekivati kada igraju BiH i Grčka. Nemudri protiv Grčke ispadnu i mnogi drugi, ne samo mi.

Ostalo nam je tako da se vadimo protiv Kipra, pa protiv Belgije kući i onda Estonije u Talinu. Otprilike, budu li ostali rezultati blizu očekivanih, morali bi dobiti sva tri protivnika.

Igrači skromnog talenta

Kipar je selekcija koja je u prethodnom meču jedva dobila Gibraltar, toliko o njihovoj snazi. Premda imaju solidnu ligu i prvaka koji igra u Ligi šampiona (APOEL iz Nikozije), domaći igrači malo je reći da su skromnog talenta. Bio je slučaj da su upravo u APOEL-u forsirali veznjaka Artymatasa samo jer je domaći igrač, a kvalitetom recimo ne bi mogao opepeliti Nerminu Jamaku.

Taj Artymatas siguran je, zacementiran u veznom redu, razgrađuje igru. Nije loš ni Christofi. Apsolutna legenda Charalambidis igrač je s najviše odigranih utakmica u reprezentaciji, ali je na izmaku karijere i u rangu sa sadašnjim Almirom Turkovićem. Najopasniji su krilni igrač Efrem i napadač Sotirou, no selektor je novi, pa je pitanje za koga će se uopće odlučiti.

Što se tiče našeg sastava u defanzivnoj liniji se nikada ne zna, ali se očekuje debi Joze Šimunovica. Vezni red bi trebali činiti Lulić, Pjanić, Višća i još jedan da osigurava to sve, vjerovatno Cimirot. U napad će Džeko sa Ibiševicem.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Nezgodne su ove utakmice. Prvenstva nisu još počela kako treba, ko je u kakvoj formi ne zna se, ali uz maksimalnu ozbiljnost, Kipar bi večeras trebao upisati još jedan domaći poraz od BiH. Prošli put bilo je 2:3, uz maestralnu partiju Harisa Medunjanina koji danas nije u opticaju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi