Krojač otkrio cijenu plašta kojim je Messi bio ogrnut: Bila su napravljena dva, drugi za Francuza

Neobičan prizor na finalu SP-a

Krojač otkrio cijenu plašta kojim je Messi bio ogrnut: Bila su napravljena dva, drugi za Francuza

Edmir Škorić

Mnoge je iznenadilo kada je Lionel Messi bio ogrnut crnim plaštom, bištom, tokom dodjele medalja i pehara nakon što je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u nedlju u finalu Francusku na penale.

Messi je kao kapiten Argentine podigao najvažniji pehar, ali to je uradio na do sada neviđen način, jer ga je domaćin turnira ogrnuo u crni plašt.

Ta scena privukla je mnogo pažnje i fanovi su se pitali o čemu se radi, a radi se o tracionalnom arapskom ogrtaču koji se nosi zbog prestiža u posebnim prilikama kao što su vjenčanja, festivali i muslimanski praznici.

Uz sve to, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani je ogrnuo Messija, a tek onda je jasno kakvu je čast imala zvijezda PSG-a u Dohi.

Neki smatraju da je taj potez bio nepotreban jer je svakako neuobičajen i nepopularan, ali na kraju se ispostavilo kao nešto što je samo dodatno uveličalo Messijevu nezaboravnu noć.

Koraj koji ga je izradio za finale Svjetskog prvenstva u Kataru, Muhammad Abdullah Al-Salem, objasnio je da bišt košta više od 2000 eura.

Oglasi

Za događaj u Kataru napravljena su dva takva bišta, jedan za Messija i jedan za Huga Llorisa, ako Francuska pobijedi u finalu.

"U početku, kad su bište te bile naručene, nisam znao da su za pobjednika Svjetskog prvenstva. Na ceremoniji smo se iznenadili da je ta bišta koju je Messi nosio iz naše trgovine. Bio sam ponosan kad sam vidio da je naša radnja bila prvi izbor zvaničnika u izboru ove tradicionalne nošnje", objasnio je Muhammad Abdullah Al-Salem za Arabian Business.

Čini se da je bišt izvezen ručno i da je za njegovu izradu korištena posebna japanska svila.

"Glavni zahtjev je bio da bišt mora biti proziran. Kasnije smo shvatili, a to je bilo i logično, da je glavni razlog bio da dres pobjedničke ekipe bude vidljiv kroz bišt", objasnio je Al-Salem.

Čini se da su negativne reakcije neopravdane, a Tallie Dar, kreatorica sadržaja arapskog podrijetla, objasnila je svu važnost trenutka.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Crni ogrtač u koji je bio odjeven Messi zove se bišt. Arapski borci nosili su ga nakon pobjeda. Nosi ga i kraljevska porodica. Kralj Katara želio je iskazati poštovanje Lionelu Messiju. Želio je pokazati da je Messi borac koji je pobjeđivao za svoju zemlju. Poetično je, Messi je okrunjen za kralja nogometa. Ne očekujem da će zlikovci razumjeti", objavila je Tallie Dar na Twitteru.

Uz malo sreće mogao je imati i Lloris, ali golman Francuske je dobio samo srebrenu medalju, a upravo je on jedan od francuskih krivaca jer očajno branio argentinske udarce s 11 metara.

Top Komentari

Sioux1921
Vec je se znalo ko ce da osvoji svjetsko prije nego sto je pocelo arapi su sve napravili da bi Messi osvojio
5 4
malezija
siux, adrian, Axel 3 glupana da ste čitali tekst znali bi da su napravljena 2 za oba kapitena, pa ko pobjedi obući će svoj, ali vi ste tu na portalu samo da provocirate, zašto ne biste malo otišli na rvatske portale pa tamo srali,, ostavite nas na miru.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi